Piraţii cibernetici cer anularea lansării unui film despre Kim Jong-un, produs de Sony Pictures - VIDEO

Piraţii cibernetici cer anularea lansării unui film despre Kim Jong-un, produs de Sony Pictures - VIDEO

Un grup care revendică atacul informatic asupra studiourilor de film Sony Pictures a cerut retragerea unei pelicule satirice despre dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, care ar trebui lansat de Crăciun, informează presa americană.

Un grup care se autointitulează Guardians of Peace (GOP), autor al atacului asupra reţelei informatice a Sony, a publicat pe site-ul github.com un mesaj în care cere să nu se difuzeze filmul "The Interview", regizat de Evan Goldberg şi Seth Rogen, o comedie despre un complot al CIA pentru asasinarea lui Kim Jong-un.

"Opriţi imediat difuzarea filmului despre terorism care poate distruge pacea regională şi poate declanşa un război", au scris autorii mesajului în limba engleză, dar cu greşeli gramaticale, potrivit revistei Variety care a publicat online un link ( https://gist.github.com/anonymous/7b9a0a0ac94065ccfc5b ) care redirecţionează cititorii către mesajul GOP.

Atacul informatic s-a tradus prin publicarea ilegală pe internet a cinci filme ale Sony Pictures şi prin furtul de date personale, printre care se află adresele şi numărul asigurării sociale a 47.000 de angajaţi şi colaboratori ai Sony Pictures.

Comisia de apărare naţională din Coreea de Nord a denunţat "falsele zvonuri" care implicau Phenianul în atacul contra Sony, pe care l-a calificat totuşi ca fiind "un act legitim".

"The Interview", care îi are în distribuţie pe James Franco şi Seth Rogen în rolurile unor jurnalişti recrutaţi de CIA pentru asasinarea lui Kim Jong-un, a stârnit furie la Phenian, care a ameninţat deja cu "represalii necruţătoare" dacă pelicula va avea premiera, aşa cum este programată, pe 25 decembrie.

Un purtător de cuvânt al Sony nu a răspuns cererilor AFP de a comenta. O sursă apropiată situaţiei a afirmat, însă, că autenticitatea mesajului de pe github.com este incertă. "Mulţi şi-au asumat atacurile", afirmând că reprezintă GOP, după producerea atacului informatic, a precizat sursa citată de AFP.

Pe de altă parte, o altă divizie a Sony, cea care administrează jocurile video Playstation, a fost şi ea ţinta unui atac informatic care a dus la blocarea reţelei sale informatice timp de două ore, duminică dimineaţa, potrivit site-ului Re/Code.

Un grup care se intitulează Lizard Squad a revendicat atacul informatic asupra Playstation, printr-un mesaj pe platforma online Twitter: "PSN (PlayStation network, n.r.) Login #offline #lizardsquad".

Playstation a răspuns, duminică, printr-un mesaj pe Twitter: "suntem la curent cu problemele întâmpinate de utilizatorii noştri şi lucrăm pentru a le rezolva".

Printre toate zvonurile privind acest atac informatic masiv, site-urile mashable.com şi variety.com au afirmat că directorii generali ai Sony Pictures Amy Pascal şi Michael Lynton, dar şi alţi responsabili ai studiourilor, ar fi primit, înaintea atacului, mesaje de ameninţare prin e-mail semnate "God'sApstls" în care li se cerea "o remuneraţie" dacă vor să evite ca "întreaga reţea Sony să fie bombardată".

O sursă apropiată situaţiei a declarat că este "puţin probabil ca un astfel de mesaj să fi fost deschis. Pe cine ar plăti? Nu are niciun sens".

FBI nu a făcut niciun comentariu.

 


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”