Ping-pong între marile parchete cu dosarul FIERBINTE al lui Băsescu! Ce ştie fostul preşedinte despre oamenii de la vârful Sistemului?

Ping-pong între marile parchete cu dosarul FIERBINTE al lui Băsescu! Ce ştie fostul preşedinte despre oamenii de la vârful Sistemului?

Ping-pong aparent ciudat între marile parchete cu cel mai fierbinte dosar al lui Băsescu! DNA a retrimis la Parchetul General (PG) solicitarea procuroarei Elena Iordache de la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul PG de a redeschide dosarul de luare de mită a lui Traian Băsescu, dezvăluie  Alex Costache pe România Curată.

Cazul 91/P/2004 a fost închis cu NUP de DNA în 2006 şi priveşte presupuse acuzaţii de luare de mită la adresa lui Traian Băsescu. În esenţă, suspiciunile sunt că fostul ministru al Transporturilor şi primar general ar fi primit mită de la omul de afaceri Costel Căşuneanu în anii 2000 pentru achiziţionarea unui teren în Băneasa. În schimb, Căşuneanu ar fi obţinut licenţe de transport, pe vremea când Ministerul Transporturilor era condus de Băsescu.

Procuroarea Elena Iordache este cea care instrumentează dosarul de spălare de bani al fostului preşedinte. Potrivit acesteia, Băsescu ar fi spălat banii obţinuţi de la Căşuneanu printr-o serie de operaţiuni succesive menite să albească presupusa mită.

Procuroarea are nevoie de redeschiderea dosarului de luare de mită de la DNA pentru a-şi susţine ancheta privind spălarea de bani.

Cum motivează DNA decizia de a pasa pisica înapoi la Parchetul General

DNA a răspuns unei solicitări a României Curate şi a explicat ce a făcut cu solicitarea procuroarei Iordache:

“La data de 14 noiembrie 2016, DNA a transmis către PICCJ (Parchetul General – n.r.) dosarul nr. 91/P/2004 (soluţionat la data de 20.10.2006 cu neînceperea urmăririi penale), având ca obiect suspiciunea săvârşirii unor infracţiuni de corupţie.

Transmiterea dosarului respectiv a avut în vedere următoarele:

La data de 11.10.2016, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) a solicitat de la D.N.A. dosarul nr. 91/P/2004.

La data de 12.10.2016, s-a transmis dosarul solicitat.

La data de 02.11.2016, SUPC a restituit Direcţiei Naţionale Anticorupţie dosarul nr. 91/P/2004, împreună cu referatul întocmit de procurorul de caz din cadrul SUPC, din care reiese propunerea acestuia ca procurorul general al PICCJ să aprecieze asupra necesităţii examinării soluţiei adoptate în dosarul nr. 91/P/2004, respectiv soluţia de neîncepere a urmăririi penale.

Faţă de soluţia adoptată la DNA, la data de 20.10.2006, în dosarul nr. 91/P/2004 nu au apărut elemente noi referitoare la circumstanţele în care au fost comise presupusele fapte cercetate şi nu au existat elemente care să conducă la adoptarea unei soluţii nelegale în cauză. Prin urmare, DNA a transmis dosarul nr. 91/P/2004 la PICCJ, astfel încât procurorul general al PICCJ să aprecieze în conformitate cu art.64 alin 3 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara (republicata)”, este răspunsul DNA.

Unde sunt elementele noi

Surse judiciare au explicat României Curate că elementele noi în baza cărora ar putea fi redeschis cazul 91/P/2004 de la DNA se află la dosarul de spălare de bani de la PG. E vorba de date noi de la Oficiul de combatere a spălării banilor produse după 2012, adică după venirea la putere a Guvernului USL şi mărturia omului de afaceri Costel Căşuneanu din 5 decembrie 2015. Potrivit unor surse judiciare citate în aprilie de România Curată, Costel Căşuneanu le-ar fi spus procurorilor că el i-a dat bani lui Băsescu să cumpere terenul din Băneasa în anul 2000.

În plus, solicitarea procuroarei Iordache este adresată procurorului general Augustin Lazăr. Potrivit legii, procurorul general – ca şef inclusiv peste direcţiile anticorupţie (DNA) şi anticrimă-organizată (DIICOT) – are posibilitatea legală de a cere redeschiderea unor dosare ale unor direcţii subordonate, deşi autonome. Procurorul general nu poate redeschide un dosar clasat sau închis cu NUP, ci doar să ceară acest lucru unei instanţe, în baza unor elemente noi.

De ce se feresc marile parchete să dea un răspuns solicitării procuroarei Iordache?

Marile parchete îşi pasează responsabilitatea de a da un răspuns, într-un sens sau altul, solicitării procuroarei Iordache în condiţiile în care fostul preşedinte a făcut unele afirmaţii percepute drept mesaje către capii sistemului de informaţii şi Justiţie, aşa-zisul ”binom”.

“Mulţi din sistem ştiu că eu ştiu“, a declarat Traian Băsescu la ultimul congres PMP, înaintea campaniei electorale.

Declaraţia fostului preşedinte vine după afirmaţii similare făcute în martie anul trecut:

“A apărut în presă că am plecat de la Cotroceni cu 50 de dosare penale pe care mi le-ar fi dat SRI-ul. Este o minciună, cum să pleci cu dosare secrete din Cotroceni? Eu caut acum, mi-am luat toate calculatoarele, cât încă sunt în reşedinţa oficială, să văd dacă nu am în calculatoare documente secrete pe care să le şterg, că e un lucru care trebuie făcut la încetarea mandatului”, a declarat Traian Băsescu în martie 2015, după încheierea mandatului de preşedinte. Vezi aici.

Istoricul dosarului

Cazul 91/P/2004 al fostului PNA – în care, pe atunci, primarul Capitalei Traian Băsescu era vizat pentru luare de mită şi înşelăciune – a fost înregistrat când la conducerea instiţuţiei anticorupţie era Ioan Amarie. Dosarul a fost deschis în decembrie 2004 după un articol din ziarul Atac în care se făceau acuzaţii la adresa primarului Capitalei.

“Cotidianul Atac, în articolul publicat în cursul lunii decembrie 2004, afirmă că Traian Băsescu ar fi achiziţionat un autoturism Mercedes cu suma de 17.500 USD de la Costel Căşuneanu (om de afaceri) cu toate că, în realitate, preţul bunului era de 30-40.000 Euro.

Totodată, se mai susţine că Traian Băsescu a achiziţionat un imobil teren cu suma de 67.051 USD pe care, la scurt timp, l-a vândut la un preţ mai mare, anume 294.489 USD, după care a cumpărat o vilă cu suma de 280.000 USD, ce a fost donată uneia dintre fiicele sale”, se arată în rezoluţia de NUP din 2006 a DNA.

Cazul a fost închis în 2006 după ce Traian Băsescu a devenit preşedintele României şi după ce dosarul a fost plimbat între cele două secţii ale DNA. În cele din urmă, procurorul Petre Nariţa, adjunctul Secţiei a 2-a a DNA, a dat soluţia de NUP, după care s-a pensionat.

“În legătură cu aceste stări de fapt afirmate în mass-media, în lipsa altor elemente concrete şi convingătoare, se constată că acestea se circumscriu circuitului civil al bunurilor, fără nicio legătură cu dispoziţiile legii penale.

Libertatea de voinţă a persoanelor fizice referitor la încheierea actelor civile de transfer a proprietăţii este neîngrădită, cu excepţia încălcării normelor care afectează grav relaţiile de ordine publică, ceea ce nu este cazul. Chiar şi în aceste situaţii sancţiunea este de natură civilă (nulitate absolută), iar nu penală.

Convenirea preţului este lăsat la latitudinea părţilor şi numai acestea pot invoca eventualele vicii de consimţământ, dacă ele s-au produs. Stabilirea unui preţ nu are semnificaţie penală, afară de cazul unor manopere frauduloase grave, care să contureze fapta de înşelăciune, însă pe bază de probe pertinente şi concludente.

Ţinând cont de aceste împrejurări, afirmate cu totul în mod vag şi generic, nu se poate aprecia că există temeiuri de efectuare a urmăririi penale faţă de Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune sau fapte de corupţie.

Dispun neînceperea urmăririi penale faţă de Traian Băsescu pentru săvârşirea faptelor prevăzute de art. 215 (înşelăciunea – n.r) şi art. 254 (luarea de mită – n.r.) C.p. întrucât faptele nu există”, este motivarea procurorului Petre Nariţa de la DNA din data de 20 octombrie 2006.

Redeschis şi iar închis

 Potrivit relatărilor fostului preşedinte Traian Băsescu, dosarul a fost redeschis în 2007 la insistenţele lui Mugur Ciuvică de la Grupul de Investigaţii Politice şi închis din nou în 2008.

Redeschis din nou pe 15 februarie 2012 ca urmare a plângerii aceluiaşi Ciuvică şi închis iar pe 25 iunie 2012 de procuroarea Carmen Damian de la Parchetul general. La acea data, Traian Băsescu era suspendat din funcţie. Aşa s-a putut da o soluţie pe fond, considerându-se că imunitatea preşedintelui era de asemenea suspendată.

Pe atunci, şefa Parchetului General era Codruţa Kovesi, actuala şefă a DNA, iar şeful procuroarei Carmen Damian era Valentin Şelaru, acum judecător la ICCJ. Procuroarea Carmen Damian este acum la DNA. Decizia procuroarei Damian a fost confirmată de Instanţa Supremă pe 6 iunie 2013.

Nu e prescrisă

Deşi au trecut 16 ani, doar presupusa dare de mită a lui Costel Căşuneanu este prescrisă. În ce priveşte acuzaţiile la adresa lui Traian Băsescu, cursul prescripţiei a fost suspendat pe perioada celor două mandate de preşedinte.

Ce spune fostul şef de stat despre intenţia procuroarei Iordache de redeschidere a dosarului de luare de mită de la DNA

 „Habar n-am. E o nebunie…din 2006? Bun, a cerut redeschidere, dar trebuie să se şi redeschidă, să vedem…Nu pot să cred nimic deocamdată, nu ştiu nimic. Eu am dat declaraţii pe dosarul ăsta (dosarul de spălare de bani – n..r), am dus documente. Nu are cum să îmi fie teamă de ceva ce nu ştiu”, a declarat Traian Băsescu pentru România Curată pe 10 noiembrie.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...