Piloţii unei companii aeriene, ameninţaţi după dezinformări online despre inundaţiile din Australia

Piloţii unei companii aeriene, ameninţaţi după dezinformări online despre inundaţiile din Australia

O companie aeriană din Australia a primit peste 100 de ameninţări din cauza unei teorii a conspiraţiei ce afirmă că piloţii săi au declanşat intenţionat inundaţiile catastrofale care afectează în prezent această ţară, informează AFP vineri.

Mai multe mesaje distribuite pe internet pretind că piloţii companiei Handel Aviation au provocat cea de-a doua inundaţie care s-a produs în oraşul Lismore, din statul New South Wales, pe 31 martie, prin însămânţarea artificială a norilor, o procedură ce constă în dispersarea unei substanţe în interiorul norilor pentru a stimula căderile de precipitaţii.

Aceste teorii au început să abunde în spaţiul online după săptămâni de ploi diluviene şi inundaţii care au făcut victime pe coasta estică a Australiei, în ultimele două luni, distrugând locuinţe, drumuri şi autovehicule.

"Un pilot de la Handel Aviation aflat la bordul unui avion Cessna 210N Centurion VH-JIL a realizat o însămânţare a norilor deasupra Lismore South şi Ballina astăzi, în timp ce observa inundaţiile masive care se produceau sub el", se afirmă în unul dintre acele mesaje online, distribuit pe larg în spaţiul online.

Traiectoria zborului realizat de acel avion al companiei Handel Aviation, care survolează de obicei zonele inundate, a fost la rândul ei distribuită pe internet de creatoarea de modă australiană Alice McCall, care afirmă că aparatul de zbor deversa produse chimice în atmosferă "pentru a activa ploaia".

Mark Handel, directorul Handel Aviation, a declarat joi pentru AFP că această companie nu se ocupă cu însămânţarea artificială a norilor.

Avionul menţionat în acele mesaje online avea ca scop obţinerea unor fotografii pentru hărţile aeriene furnizate companiei australiene de cartografiere NearMap, a precizat el.

"Handel Aviation exploatează doar avioane de fotografiere aeriană. Zborurile noastre recente deasupra zonelor inundate din New South Wales şi din Queensland sunt o reacţie la acele inundaţii", se afirmă într-un mesaj publicat pe site-ul companiei Handel Aviation.

Reprezentanţii NearMap au confirmat pentru AFP că fotografiile realizate de Handel Aviation au fost comandate pentru cartografierea zonelor sinistrate şi pentru a fi transmise agenţiilor de asigurări şi serviciilor de urgenţe.

"Aceste capturi aeriene sunt comandate după catastrofe meteorologice şi naturale majore, mai ales în urma recentelor inundaţii de pe coasta de est a ţării", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei NearMap.

Teoriile conspiraţioniste care circulă pe internet au avut drept consecinţă peste 100 de ameninţări la adresa Handel Aviation, deşi compania australiană a explicat obiectivul acelor zboruri pe site-ul său oficial.

"Am primit ameninţări foarte violente, de genul următor: 'Cunoaştem numele piloţilor, ştim unde locuiţi, veţi plăti pentru asta'", a declarat Mark Handel.

Ameninţările de acest tip l-au făcut pe directorul companiei să îi ceară directorului de operaţiuni, Anthony Berko, să răspundă la fiecare dintre acele e-mailuri şi să le contacteze pe persoanele care şi-au lăsat numerele de telefon în mesajele expediate.

Anthony Berko afirmă că unele dintre persoanele contactate au fost suprinse de acele apeluri telefonice, altele s-au înfuriat.

Însă au existat şi persoane marcate de o mare tristeţe, dezvăluindu-i pilotului australian că au pierdut totul în acele inundaţii şi că erau de părere că Handel Aviation era vinovată de acest lucru.

"Aveau nevoie de un umăr pe care să plângă, să spună povestea lor. Au pierdut practic totul şi apoi cineva le-a spus: 'Iată de ce'", a declarat Anthony Berko.

Contrar afirmaţiilor vehiculate pe internet, însămânţarea artificială a norilor nu este responsabilă pentru inundaţiile produse pe coasta estică a Australiei, a subliniat Simon Siems, expert în modificări meteorologice.

Acest profesor australian coordonează o echipă de cercetători de la Universitatea Monash care studiază evoluţia norilor şi a precipitaţiilor.

Potrivit declaraţiilor sale, însămânţarea norilor nu este practicată în regiunea Northern Rivers şi nu poate cauza inundaţii.

"Însămânţarea norilor nu este atât de eficientă, oamenii o practică doar în circumstanţe foarte speciale", a precizat expertul australian. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”