Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei

Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei

Piloții ucraineni efectuează misiuni periculoase de „nevăstuică sălbatică” pentru a suprima apărarea antiaeriană a Rusiei. Rachetele avansate furnizate de SUA au jucat un rol critic în aceste misiuni, scrie Business Insider.

Un avion militar ucrainean a intrat în spațiul aerian al României  A fost interceptat și escortat pentru aterizare imediată la Baza 95 Aeriană Bacău jpeg

Piloții ucraineni de pe avioanele din epoca sovietică folosesc o tactică dezvoltată inițial de forțele aeriene americane pentru a apăra spațiul aerian de lungul liniei de front de 1000 de kilometri și a găsi sistemele antiaeriene rusești.

Videoclipurile din ultimele luni par să arate piloți ucraineni care efectuează așa-numitele misiuni "wild weasel" (nevăstuică sălbatică).

Strategia presupune ca piloții de avioane cu reacție să atragă apărarea antiaeriană inamică pentru a-i ținti cu radarele lor. Undele radar sunt apoi urmărite până la sursa lor, iar piloții ucraineni ripostează cu arme precum rachetele de mare viteză antiradar (HARM) AGM-88 de fabricație americană, înainte ca rușii să le fixeze cu rachete sol-aer (SAM).

De la jumătatea anului 2022, SUA au furnizat Ucrainei arme HARM, care au oferit piloților ucraineni capacități de suprimare a apărării aeriene inamice (SEAD) și de distrugere apărarea antiaeriană inamică (DEAD).

Forțele aeriene americane au fost pionierii tacticilor SEAD în timpul războiului din Vietnam. Așa-numitele avioane Wild Weasel (nevăstuică sălbatică) au fost însărcinate cu distrugerea radarelor de apărare antiaeriană inamice pentru a deschide calea avioanelor de atac.

Wild Weasel-urile aveau receptoare radar pentru a localiza apărarea antiaeriană inamică și au fost inițial înarmate cu bombe și, mai târziu, cu rachete speciale care puteau ținti radarele.

Termenul de "nevăstuică sălbatică" își are originea în Proiectul Wild Weasel. Această strategie anti-SAM a US Air Force folosea atacuri directe pentru a suprima apărarea antiaeriană inamică, potrivit Muzeului Național al Forțelor Aeriene ale SUA.

Aceste misiuni, denumite inițial "Project Ferret" - o referire la micul mamifer prădător care intră în bârlogul prăzii sale pentru a o ucide - au fost redenumite Project Wild Weasel pentru a nu fi confundate cu numele de cod "Ferret" (Dihor), folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru bombardierele de contramăsuri radar.

HARM este cea mai recentă dintre aceste rachete aer-sol: un proiectil de aproximativ 770 de kilograme, cu o rază de acțiune de aproximativ 144 de kilometri. Aceste rachete pot localiza și lovi radarele inamice chiar și după ce sistemele radar au fost oprite.

HARM a fost folosită în războaiele din Libia, Irak și fosta Iugoslavie, a relatat anterior The Economist.

Această experiență este pusă în practică în Ucraina.

"Ucraina învață în mod clar din gândirea militară occidentală", a declarat pentru Business Insider Frederik Mertens, analist strategic la Centrul de Studii Strategice de la Haga. "Ucraina pune un mare accent pe misiunile SEAD și DEAD".

Aceste misiuni pot fi "foarte periculoase", în special pentru nevăstuicile sălbatice, a spus el. Dar apărarea aeriană rusă este o "țintă cheie".

"Acest joc merită riscul", a spus Mertens.

Dar, a adăugat el, tacticile Ucrainei "depășesc cu mult misiunile clasice de nevăstuică sălbatică ale avioanelor echipate cu rachete antiradiații".

De la raiduri ale forțelor speciale până la rachete lansate pe uscat precum GMLRS și ATACMS, precum și UAV-uri de tot felul, „Ucrainenii folosesc toate armele, trupele și sistemele pe care le au la dispoziție pentru a suprima și distruge apărarea antiaeriană rusă”, a spus Mertens.

Adaptarea armelor occidentale pentru utilizare în Ucraina

Dificultatea de a adapta HARM pentru Ucraina se datorează incompatibilității vechilor avioane din epoca sovietică, precum avioanele de luptă MIG-29 și Su-27, cu tehnologia modernă occidentală.

Luna trecută, subsecretarul american al Apărării pentru Achiziții și Susținere, William LaPlante, a declarat reporterilor la o conferință de la Washington DC că Ucraina a folosit iPad-uri în încercarea de a face avioanele ucrainene compatibile cu armele occidentale.

El a descris modul în care avioanele de vânătoare învechite ale Ucrainei pot acum să folosescă multe arme occidentale și să le facă să funcționeze pe avioanele lor, deoarece acestea sunt "practic controlate de pilot cu ajutorul unui iPad". Ajung pe front cam la o săptămână după ce le trimitem", a spus el.

De când au făcut adaptările necesare, piloții ucraineni au tras sute de HARM asupra sistemelor radar de apărare aeriană rusești. Cu toate acestea, tehnica lor s-a schimbat, a declarat pentru BI Justin Bronk, Senior Research Fellow pentru Airpower & Technology la think tank-ul Royal United Services Institute (RUSI) din Londra.

"Deși inițial au obținut un număr de succese împotriva sistemelor și radarelor SAM rusești atunci când au fost introduse pentru prima dată; operatorii SAM ruși și-au adaptat rapid tacticile", a spus Bronk.

Acum, lansările HARM servesc "mai degrabă unui scop supresiv decât distructiv".

Atunci când sunt lansate, "rachetele forțează operatorii SAM ruși să își oprească radarele și să se mute pentru a evita să fie loviți de ele", a spus Bronk. "Acest lucru lasă o fereastră scurtă în care alte sisteme de atac, precum rachetele HIMARS sau rachetele Storm Shadow, pot ajunge la țintele din apropiere cu un risc mult mai mic de a fi interceptate de SAM-urile rusești".

În așteptarea F-16

În timp ce avioanele de luptă modificate din epoca sovietică permit ucrainenilor să folosească rachete HARM, modificările nu le permit ucrainenilor să profite la maximum de toate caracteristicile lor.

„Nu are toate capabilitățile pe care le-ar avea pe un F-16”, a declarat generalul James Hecker, comandantul forțelor aeriene ale Statelor Unite în Europa, în timpul unei mese rotunde la conferința Air, Space Cyber ​​a Asociației Forțelor Aeriene.

Prin urmare, livrarea de F-16 va fi crucială pentru creșterea superiorității aeriene ucrainene.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?