Pierderile uriașe ale armatei ruse pe frontul din Ucraina. Impasul în care se află Moscova, câte tancuri a pierdut în război

Pierderile uriașe ale armatei ruse pe frontul din Ucraina. Impasul în care se află Moscova, câte tancuri a pierdut în război

Rusia a pierdut în războiul din Ucraina peste 10.000 de unități de echipament militar, inclusiv 1.950 de tancuri, se arată într-o analiză a portalui Oryx. Pierderile pe câmpul de luptă și sancțiunile occidentale au lăsat armata rusă într-o stare de declin.

Tancuri rusești distruse în Ucraina FOTO Profimedia

Tancuri rusești distruse în Ucraina FOTO Profimedia

Cu toate acestea, Moscova va avea în continuare suficientă putere pentru a prelungi războiul din Ucraina , potrivit unei noi analize independente, citate de CNN .

Raportul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale arată un număr mare de pierderi militare rusești – aproape 10.000 de unități de echipamente, cum ar fi tancuri, camioane, piese de artilerie și drone.

Calitatea armatei ruse în ceea ce privește echipamentele avansate va scădea probabil, cel puțin pe termen scurt”, se arată în raportul CSIS.

Se observă că pierderile rusești ale principalelor tancuri de luptă, în special cele moderne, au fost grave. Numărul estimat este de 1.950 de tancuri distruse, avariate grav sau capturate. Rusia a pierdut, pe lângă sutele de tancuri T-72 și T-80, și câteva zeci de T-90, cele mai moderne tancuri din dotarea Armatei sale.

Numărul pagubelor ar putea fi mult mai mare

Totuși, analiza pierderilor făcută de Oryx reprezintă o estimare minimă, crede expertul militar israelian David Sharp. Acesta a ajuns la concluzia că numărul acestora ar putea fi cu 20-30% mai mari, întrucât analiza se bazează doar pe documentarea foto-video a echipamentelor distruse.

"Pierderile reale sunt, desigur, mai mari. Nu totul este surprins pe video, nu totul este surprins într-o fotografie. Mai mult, ceva poate scăpa chiar și atenției autorilor proiectului. Putem spune că estimarea minimală este cu câteva zeci de procente mai mare decât cea care se află pe site-ul Oryx. Și dacă vorbim de tancuri rusești, pierderile sunt estimate de Oryx în jurul cifrei de 1.950. Realist, cred ca sunt cu 20-30% mai multe pierderi”, spune el.

Oficialii occidentali au remarcat și presiunea asupra flotei de tancuri rusești .

Ei merg în trecut în ceea ce privește echipamentul”, au spus oficialii despre echipamentele rusești, menționând că tancurile T-55, introduse în 1948, apar acum pe câmpul de luptă.

Raportul CSIS evidențiază problema cu care se confruntă Rusia în construcția de noi tancuri, citând rapoarte din presa rusă.

O singură fabrică, UralVagonZavod, poate face aproximativ 20 de tancuri pe lună. Dar Rusia pierde, în medie, aproape 150 de tancuri de toate tipurile în Ucraina în fiecare lună, se spune. Și apoi există lipsa hardware-ului modern.

Aprovizionarea cu piese, imposibilă

Raportul CSIS spune că Moscova trebuie să-și recondiționeze și să-și pună din nou în funcțiune tancurile vechi de zeci de ani, pentru că pur și simplu nu are resursele pentru a construi altele noi. Sancțiunile occidentale fac imposibilă aprovizionarea cu piese necesare pentru a construi un tanc modern.

Cu importurile întrerupte de sancțiuni, Rusia este forțată acum să folosească componente mai vechi și mai puțin sofisticate chiar și în cele mai moderne tancuri ale sale,

În cazul rulmenților cu bile de înaltă calitate – „esențiali pentru producerea oricărui tip de vehicul în mișcare”, se spune în raport – 55% din aprovizionarea Rusiei de dinainte de război provenea din Europa și America de Nord. Cu aceste surse pierdute acum, Moscova ar putea încerca să compenseze deficitul cu livrări produse de pe plan intern sau importuri de calitate inferioară din China sau Malaezia, se arată în raport.

Oricum, Rusia nu poate obține calitatea pe care o avea înainte de război.

Moscova este sub presiune și trebuie să se adapteze, apelând adesea la furnizori și rute de aprovizionare mai puțin fiabile și mai costisitoare, importuri de calitate inferioară sau încercând să reproducă componentele occidentale la nivel intern. Acest lucru poate afecta rata și calitatea producției rusești de apărare”, se arată în raport.

Pierderea componentelor occidentale nu se simte doar în tancuri, se mai spune în raport.

Avioanele cu și fără pilot, rachetele și echipamentele de război electronic au nevoie de piese moderne, de înaltă tehnologie - inclusiv microcipuri - pe care Rusia nu le poate procura în de la furnizorii interni.

Avantaj numeric nu va opri ostilitățile

În același timp, raportul avertizează că Ucraina și susținătorii săi occidentali nu ar trebui să se aștepte ca aceste probleme de aprovizionare să oprească rapid ostilitățile.

Sancțiunile și controalele la export nu vor forța Rusia să pună capăt războiului”.

Rusia păstrează în continuare avantaje numerice față de Ucraina, se arată în raport, deoarece are stocuri mari în rezervă.

Capacitățile militare ale Rusiei încă le depășesc cu mult pe cele ale Ucrainei, inclusiv în forța umană, aeriană, terestră și navală”, se spune în raport.

Deși un număr precis al stocurilor militare actuale ale Moscovei nu este disponibil public, s-a estimat că, din februarie 2023, numărul total de aeronave la dispoziția Kremlinului a fost de 13-15 ori mai mare decât cel al Kievului. Rusia are de aproape 7-8 ori mai multe tancuri și de 4 ori mai multe vehicule blindate de luptă, în timp ce flota sa navală este de 12-16 ori mai mare decât cea a Ucrainei”, arată raportul.

Aceste lucruri vor permite Moscovei să ducă un război de uzură în anul următor. Pentru a compensa avantajele numerice ale Rusiei, chiar și ale armamentului inferior, este vital ca țările occidentale să livreze armament în Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...