Pierderile în Ucraina ale armatei ruse se apropie de 200.000. Numărătoarea continuă

Pierderile în Ucraina ale armatei ruse se apropie de 200.000. Numărătoarea continuă

Serviciile de informaţii americane estimează că 20.000 de luptători ruşi au fost ucişi în Ucraina din luna decembrie şi alţi 80.000 au fost răniţi în lupte, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

image

El a precizat că jumătate dintre cei morţi aparţin grupării de mercenari Wagner, fiind vorba, în mare parte, de foşti prizonieri „aruncaţi în luptele de la Bahmut fără pregătire suficientă sau comandă militară adecvată. Concluzia este că ofensiva Rusiei s-a întors împotriva ei“, a spus John Kirby.

În același timp, oficialul american a refuzat să comenteze pierderile suferite de Ucraina. „Depinde de ei să vorbească despre asta sau nu. Nu voi face niciodată public nimic care să le facă dificilă sarcina. Ei sunt victimele, Rusia este agresorul“, a explicat el.

Pe de altă parte, BBC a identificat după nume 21.700 de militari ruşi ucişi de la început în războiul din Ucraina şi estimează că în total au murit peste 43.000, iar peste 3.400 dintre aceștia au făcut parte din trupele de elită aeropurtate şi paraşutişti. Investigaţia jurnalistică mai arată că pierderile totale, la care se adaugă răniţii, dezertorii şi dispăruţii, ar ajunge la 195.000. Jurnaliştii de la BBC au fost ajutaţi de Mediazone, o publicaţie independentă din Rusia. Pentru identificarea militarilor ruşi morţi au fost folosite surse deschise, în special anunţurile despre ceremoniile organizate la înmormântarea celor ucişi în Ucraina.

Spre comparaţie, în 10 ani de război în Afganistan, între 1979 şi 1989, peste 15.000 de ruşi au fost ucişi, în timp ce alianţa condusă de SUA şi NATO, în 20 de ani de război, a pierdut aproximativ 4.000 de militari.

Avantajele ucrainenilor

Analistul militar Aurel Cazacu a explicat de unde vin aceste pierderi imense ale rușilor. „În primul rând vorbim de sistemele moderne de armament primite de Kiev de la Aliați care își demonstrează eficacitatea. Apoi, ucrainenii știu că luptă pentru țara lor, au un alt moral, spre deosebire de ruși care sunt debusolați, poate chiar speriați. În plus, avem și diferențe de tactică, ucrainenii fiind instruiți de experți occidentali”, a precizat Aurel Cazacu.

Expertul a explicat ce trebuie să facă în continuare militarii ucraineni și de ce numărul victimelor în rândul rușilor va continua să crească. „Sunt sigur că și cu ajutor occidental, mai ales american, ucrainenii și-au planificat cu mare atenție contraofensiva. Este foarte important pentru ucraineni ca după ce pornesc atacul să nu se oprească, să păstreze o forță de lovire constantă pentru a ajunge cât se poate în vechile granițe. Repet, forța de lovire trebuie să fie constantă pentru a nu le da rușilor posibilitatea să se refacă și ca număr de trupe, dar și ca sisteme de armament. Altfel, acest război riscă să se lungească dramatic de mult. Oricum, dacă se menține acea forță de lovire costantă și dacă avem în vedere ce sisteme de armament a primit Kievul pentru contraofensivă este previzibil ca rata de pierderi în rândul fostei Armate Roșii să crească destul de mult”, a subliniat Aurel Cazacu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…