Piedicile puse de comuniști britanicului devenit român: „Am avut nevoie de 34 de aprobări pentru pașaportul soției mele“

Piedicile puse de comuniști britanicului devenit român: „Am avut nevoie de 34 de aprobări pentru pașaportul soției mele“

Căsătorit de 50 de ani cu o româncă, reputatul istoric britanic Dennis Deletant a rememorat pentru „Adevărul” piedicile puse de autoritățile din România comunistă în obținerea pașaportului pentru soția sa.

Dennis Deletant, un fin cunoscător al istoriei României FOTO arhiva personală

Dennis Deletant, un fin cunoscător al istoriei României FOTO arhiva personală

Autor al volumului ,,În căutarea României. O aventură personală din ’65 până azi’’, publicat în această primăvară de editura Humanitas , Dennis Deletant este un fin și foarte apreciat cunoscător al istoriei României. A venit prima oară în țara noastră în 1965, la cursurile Școlii de vară de la Sinaia, iar ulterior a devenit foarte atașat de România și de valorile și istoria ei.

În 1971, Dennis Deletant a întâlnit-o pe Andreea, studentă la Litere la Universitatea din București. Cei doi s-au căsătorit în ianuarie 1973, după mai multe peripeții și piedici ale autorităților române comuniste.

Andreea, viitoarea sa soție, a trebuit să depună actele ca să ceară voie de la partid, de la Consiliul de Stat, ca să se mărite cu un străin.

Rubrica „aprobări de căsătorie”

Procedeul era că Nicolae Ceauşescu prezida din trei în trei luni câte o şedinţă a Consiliului de Stat şi la sfârşitul acesteia aveau o rubrică numită „aprobări de căsătorie“. Iar Ceaușescu aproba doar 30 de căsătorii pe fiecare trimestru.

Dennis Deletant a aflat toate aceste detalii deoarece era foarte bun prieten cu un cercetător de la Institutul de studii sud-est europene, care era coleg cu secretarul Consiliului de Stat. Ştiind că Dennis Deletant vrea să se căsătorească cu Andreea, acel prieten a vorbit cu Constantin Stătescu, care era secretarul Consiliului de Stat. Aprobarea căsătoriei a venit după patru luni, în ziua de 6 ianuarie 1973.

Șicanele au continuat și în ceea ce privește aprobarea eliberării unui pașaport pentru soția sa. Au fost necesare numeroase documente, inclusiv care să ateste că Andreea n-avea datorii la gaze. Iar pentru fiecare document trebuia făcută o cerere notarizată. În cele din urmă, într-o săptămână, toate documentele necesare au fost strânse.

Piedicile puse se Securitatea din România

„M-am lovit pentru prima dată de piedicile puse de Securitatea din România când am depus actele cu soția mea pentru pașaportul ei. Le-am surmontat, cu ajutorul unor oameni de bun simț. Iar cel mai dificil pas în eforturile mele de a obține pașaportul pentru soție a fost cel de a aduna cele 34 de aprobări necesare”, a povestit Dennis Deletant pentru „Adevărul”.

În vara lui 2022, Dennis Deletant a obținut și cetățenia română.

Un excelent și fin cunoscător al istoriei României, Dennis Deletant a scris mai multe cărți foarte apreciate despre țara noastră: „Teroarea comunistă în România. Gheorghiu-Dej şi statul poliţienesc, 1948-1965“ (Editura Polirom, 2001), „România sub regimul comunist“ (Editura Academica Civică, 2006), „Aliatul uitat al lui Hitler. Ion Antonescu şi regimul său. 1940-1944“ (Humanitas, 2008).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”