Picu (ANOFM): Toate plăţile pentru salariaţii înregistraţi în martie în şomaj tehnic vor fi finalizate la începutul săptămânii viitoare

Picu (ANOFM): Toate plăţile pentru salariaţii înregistraţi în martie în şomaj tehnic vor fi finalizate la începutul săptămânii viitoare

Plăţile pentru şomajul tehnic vor fi făcute, cel mai târziu, la începutul săptămânii viitoare pentru 570.000 de salariaţi pentru care au fost depuse cereri pentru luna martie, a declarat, joi, preşedintele Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Victor Picu.

"Pentru 570.000 de salariaţi au fost depuse cereri pentru şomajul tehnic pentru luna martie. Ne aşteptăm ca în luna mai pentru aprilie să fie depuse cereri pentru aproximativ un milion de salariaţi. (...) În prezent, pentru 320.000 de salariaţi au ajuns banii înainte de Paşte şi săptămâna aceasta sau cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare vor fi toate plăţile făcute. A depins foarte mult şi când s-au depus cererile", a precizat Picu, la Digi 24.

El susţine că Ministerul Muncii lucrează în prezent la un set de măsuri care se vor lua după ce se încheie perioada de şomaj tehnic, respectiv după data de 15 mai.

"Ministerul Muncii împreună cu Guvernul României lucrează în acest moment la un set de măsuri care se vor lua după şomajul tehnic, după 15 mai, asta ar însemna că pentru perioada 1-15 mai să mai fie două săptămâni de şomaj tehnic şi de la 15 mai vor fi alte măsuri. Încă se lucrează, nu s-a decis exact care vor fi aceste măsuri, dar într-adevăr ministerul şi guvernul vor veni în ajutorul celor care vor reintra în câmpul muncii", a subliniat Victor Picu.

Întrebat ce măsuri vor fi luate după data de 15 mai, şeful ANOFM a precizat că acest lucru se va anunţa abia la începutul lunii viitoare când se vor şti exact şi firmele care vor putea reveni în câmpul muncii.

"Probabil, la începutul lunii mai, la 1 mai, vom şti exact care vor fi şi măsurile şi vom şti exact care sunt firmele care vor putea reveni. Din semnalele pe care le avem foarte mulţi angajatori vor sa reînceapă activitatea. Au înţeles că aceste două luni de şomaj tehnic au fost oportune şi pentru angajaţi şi pentru angajatori şi pentru distanţarea socială, însă mulţi vor să îşi înceapă activitatea", a mai spus preşedintele AMOFM.

Potrivit informaţiilor publicate miercuri de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), 1.025.188 de contracte de muncă erau suspendate de la declararea stării de urgenţă, astfel: 327.092 în Industria prelucrătoare, 188.634 în Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 111.874 în Hoteluri şi restaurante.

În schimb, numărul contractelor de muncă încetate de la declararea stării de urgenţă (16 martie) a urcat miercuri la 245.462.

Din 30 martie, MMPS publică aproape zilnic datele contractelor de muncă încetate, iar fiecare bilanţ al contractelor de muncă încetate a înregistrat o creştere faţă de cel anterior. Dacă la 30 martie, datele transmise de Inspecţia Muncii şi publicate de Ministerul Muncii indicau un număr de 111.340 de contracte de muncă încetate de la declararea stării de urgenţă, datele transmise miercuri indicau 245.462 de contracte de muncă încetate de atunci.

Dintre acestea, 46.175 de contracte de muncă încetate erau din Comerţul cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 42.875 erau din Industria prelucrătoare, iar 33.159 erau din Construcţii.

Persoanele cu contracte de muncă încetate nu beneficiază de măsura şomajului tehnic acoperit de stat. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”