PICCJ: Procurorul general reprezintă Ministerul Public în relaţiile cu celelalte autorităţi din ţară şi străinătate
Procurorul general reprezintă Ministerul Public în relaţiile cu celelalte autorităţi publice şi cu orice persoane juridice sau fizice, din ţară sau din străinătate, precizează, miercuri, Parchetul General cu privire la o serie de "informaţii false" referitoare la activitatea lui Augustin Lazăr.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie transmis AGERPRES, miercuri, un post de televiziune a lansat o serie de informaţii false referitoare la activitatea lui Augustin Lazăr, procurorul general, susţinând că "a cheltuit sume exorbitante pentru deplasări în străinătate" şi că "aceasta este una din neregulile până în clipa de faţă".
Sursa informează că, potrivit articolului 71 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, "procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reprezintă Ministerul Public în relaţiile cu celelalte autorităţi publice şi cu orice persoane juridice sau fizice, din ţară sau din străinătate".
Totodată, potrivit sursei citate, în Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, articolul 14, litera f, aprobat prin Ordinul ministrului Justiţiei nr. 2.632/C/2014, este prevăzută atribuţia procurorului general de a reprezenta Ministerul Public "în relaţiile cu celelalte autorităţi şi instituţii publice, cu organizaţiile neguvernamentale, cu orice alte persoane juridice sau persoane fizice din ţară şi din străinătate, precum şi în relaţiile internaţionale".
"Fără a face referire la existenţa unei atribuţii exprese de reprezentare a procurorului general al PICCJ în relaţiile internaţionale, postul de televiziune în cauză a difuzat o ştire din care, în mod fals, rezultă ideea că domnul Augustin Lazăr a acţionat în mod nelegal", se menţionează în comunicat.
Parchetul exemplifică şi câteva dintre activităţile externe la care a participat procurorul general, respectiv Forumul Consultativ al Procurorilor Generali, Forumul România - Republica Moldova în domeniul justiţiei, Şedinţa solemnă a Curţii de Casaţie franceze, Întâlnirea Generală a Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor, Întâlnirea Reţelei Procurorilor Generali şi şefilor instituţiilor echivalente de pe lângă Curţile Supreme ale Statelor Membre din Uniunea Europeană, vizite la Parchetul General de pe lângă Curtea de Casaţie a Franţei şi la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
"În contextul înmulţirii în ultima perioadă a lansării în spaţiul public de informaţii false sau informaţii prezentate trunchiat, procurorul general al PICCJ atrage atenţia asupra faptului că acestea reprezintă în mod evident o acţiune de destabilizare a Ministerului Public", precizează Parchetul General. AGERPRES