PÎCCJ: Nouă persoane trimise în judecată pentru spălare de bani; prejudiciu - peste 8 milioane lei

PÎCCJ: Nouă persoane trimise în judecată pentru spălare de bani; prejudiciu - peste 8 milioane lei

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus trimiterea în judecată a nouă persoane acuzate de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de peste 8 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al PÎCCJ transmis luni AGERPRES, procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a lui Alexandru Victor Pașca, Ioan Stoia, Anca Virginia Odăgescu, Maria Vălean, Irimie Pap, Cornelia Necula, Virgil Vântu, Brândușa Elena Stănescu și a lui Simion Armaș sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală și spălare a banilor.

Procurorii notează în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că, în perioada 2010 — 2014, Alexandru Victor Pașca, în calitate de administrator al SC A.G. SRL și SC T.A. SRL, ar fi procedat la achiziția de bunuri fără plata TVA de la furnizori reali din România prin interpunerea unor societăți comerciale din Ungaria, urmată de evidențierea unui lanț de operațiuni de achiziții și livrări fictive, prin intermediul societăților controlate de complici, marfa ajungând, din punct de vedere al documentelor, la cele două societăți comerciale ca și achiziție internă cu posibilitatea de deducere a TVA, în condițiile în care obligația de plată a taxei era preluată de societățile fantomă interpuse, fără a fi îndeplinită vreodată.

"Plata furnizorilor reali din România era asigurată din conturile celor două societăți comerciale prin intermediul firmelor din România și Ungaria controlate de complici. Practic, la furnizorii reali ajungea doar prețul fără TVA (ca urmare a presupusei livrări intracomunitare), în condițiile în care sumele reprezentând TVA erau deturnate pe traseul transferurilor succesive între societățile interpuse și în final erau ridicate în numerar, fiind reintroduse în circuitul economic prin așa-zise creditări ale celor două societăți comerciale făcute de Alexandru Victor Pașca în nume propriu sau în numele unor membrii ai familiei", se precizează în comunicat.

De asemenea, arată anchetatorii, Maria Vălean, în calitate de administrator de fapt al SC N.M.G. SRL (pe lângă ajutorul pe care i l-ar fi dat lui Alexandru Victor Pașca în cadrul mecanismului de fraudă menționat), ar fi evidențiat în actele contabile ale acestei societăți și alte operațiuni fictive de achiziții, sustrăgându-se de la plata TVA în sumă de 1.070.965 lei.

Sursa citată precizează că, prin infracțiunile săvârșite, aceștia au creat un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 8.015.102 lei (aproximativ 1.780.000 euro).

"În cauză au fost instituite sechestre asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților (terenuri, construcții, apartamente, autoturisme, autocamioane), până la concurența valorii prejudiciului cauzat, prin rechizitoriu propunându-se valorificarea anticipată a bunurilor mobile sechestrate", menționează PÎCCJ.

Dosarul a fost înaintat, spre soluționare, Tribunalului Cluj.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...