PÎCCJ: Monede Koson și pseudo-Lysimach, repatriate din Germania, Spania, Polonia și Belgia
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au obținut repatrierea fără despăgubire din Germania, Spania, Polonia și Belgia a mai multor loturi de monede Koson și pseudo-Lysimach care au părăsit ilegal teritoriul României.
"Loturile monetare provin din tezaure de monede Koson și pseudo-Lysimach sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia și au fost depuse pentru examinare în Tezaurul Muzeului Național de Istorie a României, București", informează un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție remis vineri AGERPRES.
La datele de 22 decembrie 2014 și 8 ianuarie 2015, organele judiciare au mai predat în custodia Tezaurului MNIR, în vederea efectuării expertizei, loturi de: 4 monede, 2 Lysimach din aur și 2 Koson din argint, recent recuperate din Germania; 3 monede Lysimach din aur, recent recuperate din Spania, care provin din tezaurele sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia.
"Repatrierea monedelor reprezintă finalizarea cu succes a peste doi ani de muncă în cadrul cooperării judiciare internaționale. Sunt în curs de repatriere, conform dispoziției autorităților competente, câte 2 monede Koson din aur din Polonia și Belgia", se mai arată în comunicat.
În perioada 2007-2015, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au coordonat 15 operațiuni de recuperare a bunurilor culturale reprezentând tezaure arheologice de patrimoniu care au părăsit ilegal teritoriul României.
Bunurile au fost repatriate, prin aplicarea convențiilor internaționale, din Franța, Elveția, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania și Statele Unite ale Americii.
"Ca urmare a acestor acțiuni, Patrimoniul Cultural Național a fost reîntregit cu următoarele bunuri culturale recuperate de peste hotare sau din țară: 1.027 monede Koson din aur (cca 8,62 Kg), 37 monede din aur de tip Lysimachos emise în secolele II-I î.Hr., la Tomis și Kallatis, 213 monede Koson din argint, 13 brățări dacice regale de aur (cca 12,633 kg), două scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale; cca 12.000 monede de argint și bronz", precizează PÎCCJ.
Acțiunile s-au desfășurat cu sprijinul Serviciului Român de Informații și al Departamentului de Informații și Protecție Internă al MAI.
În perioada 1998 — 2014, grupări cuprinzând 34 inculpați, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracțiuni la regimul de protecție a Patrimoniului Cultural Național constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea și spălarea pe piața neagră a antichităților a mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach și denari romani), brățări spiralice din aur și alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia și Piatra Roșie, monumente UNESCO. Aceste bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Național, cauzându-se un prejudiciu de peste 2.500.000 euro. Până în prezent au fost pronunțate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpați.
Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și organele poliției judiciare din cadrul Biroului Patrimoniu al Direcției de Investigații Criminale, IGPR, Inspectoratele de Poliție ale Județelor Alba și Hunedoara.
AGERPRES