PICCJ: Firma Global Industrii Water, trimisă în judecată pentru infracţiuni privind regimul deşeurilor periculoase

PICCJ: Firma Global Industrii Water, trimisă în judecată pentru infracţiuni privind regimul deşeurilor periculoase

Doi administratori ai Global Industrii Water SRL au fost trimişi în judecată, alături de această firmă, de procurorii Parchetului General, într-un dosar privind nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase.

Potrivit unui comunicat al PICCJ, transmis vineri AGERPRES, procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au încheiat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a SC Global Industrii Water SRL, precum şi a două persoane, pentru săvârşirea de către fiecare a două infracţiuni de neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, precum şi a infracţiunii de poluare prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deşeuri ori substanţe periculoase, prevăzută de art. 98 alin. 2 lit. a din OUG 195/2005, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Cod penal privind concursul de infracţiuni.

În urma cercetărilor efectuate, anchetatorii susţin că SC Global Industrii Water SRL, în perioada 14 decembrie 2012 - 12 martie 2019, în realizarea obiectului de activitate, precum şi în numele şi interesul său, ar fi depozitat cantităţi mari de reziduuri petroliere în interiorul incintei, în spaţiul închiriat de la UM Plopeni, precum şi în afara perimetrului împrejmuit cu gard, în pădure, încălcând astfel prevederile Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor.

Totodată, arată procurorii, în aceeaşi perioadă, firma ar fi depozitat, în spaţiu neautorizat, cantităţi mari de deşeuri anorganice cu conţinut de substanţe periculoase - soluţie uzată de electrolit, încălcând şi astfel prevederile Legii privind regimul deşeurilor.

"Cantitatea mare de substanţe periculoase de tipul hidrocarburi depozitate direct pe sol, în afara spaţiului special amenajat, au provocat poluarea solului şi a apei subterane, poluare care prin efectele negative provocate poate avea ca urmare decesul ori vătămarea gravă a persoanelor, sunt toxice atât pentru om, cât şi pentru mediu, având şi potenţial cancerigen. Au intervenit astfel şi depăşiri alarmante a valorilor de crom şi hidrocarburi din petrol, ce depăşesc şi de 104 ori valorile de intervenţie maxim stabilite de normele în vigoare, toate acestea reprezentând un prejudiciu semnificativ adus mediului", se explică în comunicat.

Conform anchetatorilor, administratorii ar fi dispus şi acceptat depozitarea acestor cantităţi mari de deşeuri periculoase.

Dosarul a fost trimis Judecătoriei Ploieşti. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”