PICCJ: Dosarul privind intervenţia pompierilor la Colectiv - trimis la Parchetul Militar
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus disjungerea dosarului privind intervenţia pompierilor la incendiul de la clubul Colectiv şi declinarea acestuia către Parchetul Militar.
Parchetul General precizează, vineri, într-un comunicat transmis AGERPRES, referitor la cauza privind incendiul din clubul Colectiv din data de 30 octombrie 2015, că procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus disjungerea şi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, în vederea efectuării urmăririi penale în ceea ce priveşte infracţiunile de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
"Faptele pentru care s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare vizează modul de intervenţie al primilor salvatori sosiţi la faţa locului - pompieri din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov - în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor victimelor în acţiunea de protecţie, precum şi aspecte privind asistenţa medicală acordată victimelor", se menţionează în comunicat.
În noiembrie 2016, părinţii victimelor au depus o plângere penală la Parchetul General, în care mai mulţi oficiali guvernamentali şi din sistemul de sănătate erau acuzaţi în legătură cu modul în care au intervenit autorităţile după producerea incendiului în clubul Colectiv.
Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.
Joi, publicaţia "Libertatea" a difuzat pe internet o înregistrare video cu primul echipaj al ISU care a ajuns la locul tragediei de la clubul Colectiv, filmarea având aproape 21 de minute. Jurnaliştii susţin că această înregistrare nu a fost făcută publică niciodată, fiind ţinută "ascunsă" de către conducerea IGSU.
Înregistrarea ar fi fost furnizată jurnaliştilor de către un ofiţer de pompieri, care afirmă că imaginile au fost văzute de un mic grup de ofiţeri superiori de la IGSU şi nu au fost date Corpului de control al Guvernului Cioloş, dar nici procurorilor care realizau ancheta în dosarul "Colectiv". AGERPRES