PÎCCJ: Doi directori din UMF "Carol Davila", trimiși în judecată pentru luare de mită

PÎCCJ: Doi directori din UMF "Carol Davila", trimiși în judecată pentru luare de mită

Doi directori din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) "Carol Davila" din București au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție, a anunțat, luni, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ). Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, Dan Pahoni a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese, iar Corina-Antoaneta Angheluță, pentru luare de mită și abuz în serviciu.

În același dosar, au mai fost trimiși în judecată oamenii de afaceri Elena Bărbulete și Cristian Dumitroiu — pentru dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, Dan Pahoni, în calitate de director general administrativ, și Corina-Antoaneta Angheluță, în calitate de director tehnic, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, au atribuit contracte de achiziție publică, cu încălcarea cadrului legislativ care reglementează sistemul achizițiilor publice, unor societăți comerciale deținute sau controlate de oameni de afaceri aflați în cercul lor relațional.

"Pentru atribuirea contractelor de achiziție publică, Dan Pahoni și Corina-Antoaneta Angheluță au pretins și primit de la administratorii firmelor beneficiare diferite sume de bani", susțin procurorii.

De asemenea, conform sursei citate, cei doi au dispus divizarea achizițiilor publice în mai multe contracte distincte, care să se încadreze în limitele valorice impuse de OUG nr. 34/ 2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de servicii, astfel încât să poată fi aplicată fie procedura de achiziție directă, fie cea simplificată a cererii de ofertă, iar contractele să fie direcționate către firmele agreate.

Pentru același tip de activitate, în speță reabilitarea unor imobile aflate în patrimoniul UMF și aproximativ în aceeași perioadă de timp, decembrie 2014 — martie 2015, "au fost încheiate mai multe contracte cu societățile deținute sau controlate de Elena Bărbulete și Cristian Dumitroiu, oameni de afaceri aflați în cercul relațional al lui Pahoni și Angheluță".

"Astfel, Bărbulete Elena și Dumitroiu Cristian, în calitate de reprezentanți a două societăți comerciale ce au derulat cu U.M.F. contracte de prestări servicii, au oferit celor doi inculpați importante sume de bani, în schimbul atribuirii de contracte în regim preferențial", arată PÎCCJ.

De asemenea, în urma probatoriului administrat în cauză, a reieșit faptul că Dan Pahoni, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a semnat, în noiembrie 2013, "atât un act adițional prin care se prelungea un contract având ca obiect închirierea unui spațiu aparținând UMF "Carol Davila" către o societate comercială administrată de fiica sa, cât și unul având obiect similar, încheiat în favoarea unei societăți al cărei administrator de fapt era inculpatul însuși".

Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului București.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Previziunea lui Andrei Caramitru despre C.G.

2 Citiți și voi, Trump cam are dreptate la faza cu Canalul Panama...

3 Bulgărele uriaș de aur scos din corpul unui miner ascunde un secret tulburător despre marile bogății ale României

4 Vocea revoltei din Senat față de concedierile anunțate de Bolojan, o fostă pesedistă cu Lexus și două apartamente în București

5 Presa din Rusia spune că armata a „înecat” un „convoi cu mercenari români” în regiunea Odessa