Picătura streșinii, motiv de scandal. Limita legală între case pe care orice proprietar este obligat să o respecte
Distanța la care trebuie să se construiască streașina casei naște discuții interminabile și chiar procese între vecini, pentru că apa pluvială poate provoca deteriorarea clădirilor și terenurilor.
Potrivit legii, apa de ploaie nu trebuie să se scurgă pe proprietatea vecină FOTO agrointel.ro
Potrivit articolului 611 din Codul Civil, proprietarul este obligat să facă streaşina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin.
Cine nu respectă această limită legală riscă un proces cu vecinul nedreptățit și obligarea ulterioară la respectarea prevederii amintite, cu costuri financiare substanțiale.
Motivul pentru care legiuitorul a introdus această prevedere în Codul Civil este simplă. Apa care curge pe streașina casei în urma precipitațiilor poate deteriora construcțiile de pe proprietatea vecină sau terenul, iar proprietarul ar fi nevoit să suporte constant costurile.
„Mi-au mucegăit pereții! Ce pot face?”
Numeroși români au detaliat pe legeaz.net , problemele de care s-au lovit în relația cu vecinii lor vizavi de limita legală la care trebuie construită streașina casei.
„Vecinul meu are casa cu etaj și nu are parazăpezi montate pe acoperis și din această cauză toată gheața și zăpada lovesc peretele casei mele. L-am rugat de nenumărate ori și m-a tratat cu indiferență”, scrie o femeie.
„Stau la etajul trei, vecina care stă la ultimul etaj are streașina de la balcon așa de scurtă, încât apa care se scurge îmi intră în balcon... mi-au mucegăit pereții. Ce pot face? Unde o reclam?”, comentează un alt proprietar de casă.
„Apa de ploaie nu trebuie să cadă pe proprietatea vecină”
Sunt și cazuri în care proprietarii de case au construit streașina către drumurile publice, care se transformă la fiecare ploaie în reale rigole, pe unde mașinile nu prea mai pot trece.
„Nu este vorba de streașina casei, ci de faptul că, câțiva vecini au scurgerea în stradă, mai mult, este un drum de piatră și aceștia fac șanț de scurgere în acest drum public. Se pot lua măsuri legale sau trebuie să facem dreptate cu parul ca în epoca de piatră?”, susține supărat un alt bărbat.
Alte persoane dau propria interpretare reglementărilor din Codul Civil ce vizează distanța legală între proprietăți și streașina casei.
„Dacă textul din Codul Civil este <Proprietarul este obligat să îşi facă streaşina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin>, s-ar deduce că apa de ploaie nu trebuie să cadă pe proprietatea vecină și nu că proiecția verticală a streșinii să nu depășească granița.
Problema este rezolvabilă în două feluri - cu retragerea casei, conform articolului 612 (minim 60 de centimetri de la graniță) sau cu scoc dimensionat în raport cu suprafața acoperișului și care să dirijeze apele pluviale spre strada sau curtea celui cu streașină.
Dacă Codul Civil ar fi făcut trimitere expresă la interdicția ca streașina să depășească granița, exprimarea ar fi fost mai clară: se interzice ca streașina să depășească granița si nu ar fi făcut trimitere la apa de ploaie.
De asemenea, și articolul 612 - distanța minimă de 60 de centimetri o impune doar dacă prin regulamente de urbanism nu se spune altfel; de exemplu sunt situații în care amplasarea în interiorul parcelei obliga amplasarea pe o latură a parcelei”, crede alt proprietar de casă.
Sursa: adevarul.ro