Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai stresați de muci decât românii nu există”

Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai stresați de muci decât românii nu există”

Un medic român comentează una dintre cele mai frecvente situații de „criză” cu care se confruntă părinții: răceala copiilor. Mai precis, dr. Patricia Badea analizează situația în care copilul are secreții nazale și care provocă o reacție deplasată a părinților în cele mai multe cazuri.

Copil răcit, care își suflă nasul FOTO: Shuterstock

Copil răcit, care își suflă nasul FOTO: Shuterstock

Medicul de familie critică atitudinea majorității părinților legată de răceala copiilor. „Este o piatră de moară a parentingului modern”, spune, în mod ironic, Patricia Badea.

„Această piatră de moară a parentingului modern! Părinți mai stresați de muci decât românii, nu există! Începând cu primele zile de viață (când n-a fost aspirat bine la naștere=altă gogomănie) când nasul se încarcă de lăptic și secreții și începe să fonfăne și până la 10 ani când efectiv nu îți mai pasă dacă are mânecile pline de muci, părinții ar face orice, ar încerca orice soluție (de aceea și piața e saturată de toate mizeriile, cum ar fi uleiurile volatile care generează alergii și bronhospasm), orice spray, orice picături, doar, doar nasul copilului devine permeabil pentru aer!”, a explicat dr. Patricia Badea, pe Facebook.

Mai mult, medicul lansează un avertisment. „Țineți bine minte și mai spuneți și altora: mucii dintr-o viroză țin trei săptămâni, timp în care copilul are timp să ia alta și o ia de la cap cu unii noi!!”, a transmis Patricia Badea.

Potrivit acesteia, există patru tipuri de „muci”:

„1. Apoși, curg ca robinetul - sunt primele zile de viroză, sunt plini de viruși și sunt foarte contagioși.

2. Albicioși și gelatinoși - sunt secrețiile care încep să se încarce de celulele proprii de apărare care încep să înghită virușii, apar în a 3-7 zi de viroză.

3. Mucii verzi - spaima asistentelor, educatoarelor și implicit a mamelor nu sunt altceva decât secrețiile reziduale, toate celulele care au luptat cu virușii, care au tapetat mucoasele inflamate, etc. NU SUNT CONTAGIOȘI ȘI NU ÎNSEAMNĂ PUROI ÎN NAS! Nu necesită antibiotic, dar necesită spălarea și curățarea frecventă a nasului, că să se elimine. Dacă rămân blocați prin nas, fiind foarte vâscoși, la unii copii, pot genera otite și la adulți sinuzite (dureri, febră!). Aceștia durează 10-14 zile până se elimină complet, timp în care copilul poate merge în colectivitate cu condiția să își/îi sufle cineva nasul!

4. Mucii galbeni fosforescenți - sunt secrețiile suprainfectate de stafilococ care necesită tratament topic (Nu pe gură!) cu antibiotic pe care îl recomandă medicul!! (Nu farmacistul, bonă, educatoarea!).”

La finalul mesajului, Patricia Badea le oferă un sfat părinților, bonelor și educatoarelor.

„Cu tot respectul pentru toate meseriile, cei care au în îngrijire copiii trebuie să știe tot ce am scris mai sus! Și voi, părinți, când auziți la grădiniță alți copii care tușesc și tusea e productivă, groasă... stați liniștiți, acel copil nu e contagios! Dacă în schimb vedeți pe unul căruia îi curg mucii apoși în gură...să fiți siguri că v-ați ars”, a precizat medicul Patricia Badea.

Postarea a fost preluată și de dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întoarceți-vă la lucrurile simple”

2 VIDEO O simplă povestioară din Ucraina...

3 Cine sunt milionarii care au cumpărat sute de apartamente la Nordis. 152 de procese au fost deschise

4 Așa o fi?

5 Fosta judecătoare de la CCR Simona-Maya Teodoroiu a murit la doar 55 de ani