Philip Alston (ONU): Serviciile publice pentru populația săracă din România- la cel mai scăzut nivel din Europa
Serviciile publice din România, în special acelea care vizează populația mai săracă, dar nu numai, sunt în general la cel mai scăzut nivel din Europa, raportat la o serie de indicatori, a declarat, miercuri, raportorul special al ONU pe probleme de sărăcie extremă și drepturile omului, Philip Alston, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Casa ONU.
Philip Alston a prezentat concluziile unui raport pe care l-a înaintat miercuri Guvernului român, la finalul unei vizite pe care a efectuat-o în țara noastră, în perioada 2 — 11 noiembrie. Concluziile și recomandările complete vor fi prezentate în cadrul unui raport către Consiliul pentru Drepturile Omului, în iunie 2016.
"E un moment tragic și dificil pentru România, după tragedia de la clubul Colectiv, din data de 30 octombrie, dar aceasta s-ar putea dovedi și o perioadă a reînnoirii și solidarității. Negarea, corupția, serviciile publice inadecvate și o anumită lipsă de răspundere din partea oficialităților au ajuns acum în centrul atenției, de o manieră dramatică", a declarat oficialul.
El a apreciat că mulți oficiali sunt într-o "stare de negare", atât în ceea ce privește nivelul sărăciei din țară, cât și discriminarea orientată către persoanele foarte sărace, în special populația de etnie romă.
Potrivit acestuia, în ceea ce privește sancționarea corupției, s-au făcut progrese majore în cazurile mai mari, dar există forme de corupție mică, ce persistă atunci când e vorba de accesul la servicii sociale.
"Mi s-a spus adesea că sărăcia este o alegere. Așa este, dar alegerea este făcută adesea la nivel de politici guvernamentale, mai degrabă decât de persoanele afectate de sărăcie. De asemenea, trebuie spus și că o prea mare parte a administrației opune rezistență ideii de transparență, de consultare și de responsabilitate", a precizat Philip Alston.
El a mulțumit Guvernului pentru modul în care a colaborat în vederea realizării raportului, dar a apreciat că societatea românească de azi este puternic divizată, nu doar în ceea ce privește mediul rural și urban. Astfel, peste 40% dintre oameni se confruntă cu riscul sărăciei sau excluderii sociale. Resursele au fost folosite mai degrabă pentru îmbunătățirea condițiilor în cazul unor categorii cu un nivel de trai relativ bun, a mai afirmat acesta.
Philip Alston a mai precizat că statisticile arată că din punct de vedere al procentului din PIB alocat pentru educație și sănătate România se află la coada clasamentului. Pe de altă parte, el a arătat că aceste alocări sunt foarte mici pentru o țară atât de bogată precum România.
"România este o țară bogată, care a făcut progrese extraordinare în ultimii 25 de ani. 48,5% dintre copii se confruntă cu riscul sărăciei sau al excluziunii sociale, iar 34,1% suferă din cauza unor deprivări materiale majore. Aceste numere ar trebui să reprezinte o prioritate pentru agenda oricărei guvernări", a spus el, adăugând că situația este gravă mai ales în mediul rural.
Raportorul special al ONU a susținut că se estimează că 40% dintre copiii instituționalizați au ajuns în această situație din cauza sărăciei. De asemenea, a atras atenția asupra faptului că una dintre cele mai importante părți din raport se axează asupra politicii fiscale.
"Se consideră că atunci când o țară precum România nu cheltuie suficienți bani pentru a rezolva problemele sociale cronice cu care se confruntă, acest lucru se întâmplă deoarece nu există resurse financiare. În primul rând, banii există de fapt. În al doilea rând — ceea ce este și mai important — există o mulțime de motive clare pentru care mai mulți bani nu sunt de fapt disponibili. De fapt, guvernele românești care s-au succedat au făcut alegeri politice în beneficiul celor care au un nivel de trai mai bun, fără să rezolve problemele acelei părți a societății care o duce mai rău", a explicat el.
Philip Alston a mai precizat că taxa de impozitare unică de 16% reprezintă cel mai regresiv sistem de impozitare din toată Europa.
"Guvernul a luat, în mod deliberat, decizia politică de a nu trece la un sistem de impozitare mai progresiv, ratând astfel încă o ocazie de a ajuta categoriile mai sărace ale populației", a spus el, adăugând că nivelul evaziunii fiscale este de asemenea semnificativ, reducând la rândul său veniturile Guvernului.
Oficialul a remarcat că recent a fost dublată alocația pentru copii și a fost diminuat TVA de la 24% la 19%, dar a apreciat că nu s-au făcut studii serioase pentru a evalua impactul acestor măsuri asupra diferitelor grupuri sociale.
În opinia sa, sumele cheltuite în acest fel puteau fi direcționate pentru soluționarea problemelor de sărăcie majoră cu care se confruntă unele categorii.
Philip Alston (Australia) a preluat funcția de Raportor Special al ONU pe probleme de sărăcie extremă și drepturile omului în iunie 2014, în urma numirii sale de către Consiliul Drepturilor Omului. Este profesor de drept la New York University School of Law și a ocupat în trecut diferite funcții în cadrul Organizației Națiunilor Unite.
AGERPRES