Phenianul sugerează că tirurile sale de rachetă nu au legătură cu vizita Papei în Coreea de Sud
Coreea de Nord a sugerat vineri că tirurile de rachetă efectuate cu o zi înainte nu au legătură cu sosirea Papei Francisc în Coreea de Sud, ci cu aniversarea încheierii ocupaţiei japoneze.
Phenianul sugerează că tirurile sale de rachetă nu au legătură cu vizita Papei în Coreea de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Într-un comunicat care nu face nicio referire la vizita papei, agenţia oficială KCNA afirmă că liderul regimului, Kim Jong-un, a supravegheat personal o serie de tiruri cu o rachetă tactică de înaltă precizie.
Aceste tiruri marchează 69 de ani de la eliberarea peninsulei coreene de sub jugul colonial japonez în 1945, a adăugat agenţia.
Joi, Coreea de Nord a lansat în mare trei rachete cu rază scurtă de acţiune, la câteva minute după arterizarea avionului papei la Seul pentru o vizită de cinci zile, prima a unui suveran pontif în Asia din ultimii 15 ani.
Alte două rachete au fost lansate în cursul după-amiezii.
De la sosirea sa, papa a lansat un apel către cele două Corei să depăşească "reproşurile" prin dialog şi să înceteze să mai recurgă la "mobilizarea forţelor".
Papa argentinian a salutat "efoturile depuse în favoarea unei reconcilieri şi stabilitatea în Peninsula Coreeană şi a încurajat aceste eforturi deoarece ele constituie singura cale către o pace durabilă".
Coreea de Nord foloseşte deseori tirurile de rachetă cu rază scurtă de acţiune pentru a-şi manifesta furia faţă de ceea ce consideră "provocări" ale Seulului.
Mai multe rezoluţii ONU i-au interzis să mai efectueze tiruri cu rachete balistice, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU a condamnat Phenianul la începutul lui iulie din cauza tirurilor recente.
În iunie, Phenianul a anunţat că a testat cu succes o rachetă "de vârf" realizată "sub controlul personal al lui Kim Jong-un".
Coreea de Nord nu este cunoscută pentru deţinerea unui arsenal de rachete tactice ghidate, dar analiza unui film de propagandă recent sugerează că ar putea să-şi fi achiziţionat o variantă a unei rachete de croazieră anti-navă de fabricaţie rusească, KH-35.
Inamic jurat al regimului comunist de la războiul Coreei (1950-1953), Washingtonul a denunţat joi aceste noi tiruri de rachete tactice şi a declarat că analizează dacă acestea încalcă rezoluţiile ONU.
"Continuăm să cerem Coreei de Nord să se abţină de la orice acţiune de provocare", a reacţionat Marie Harf, purtătoarea de cuvânt a secretarului de Stat american.
Sursa: mediafax.ro