Phenianul îndeamnă la autosuficienţă şi luptă contra duşmanilor de clasă din exterior şi ridică iar tonul la SUA
Presa oficială a Phenianului a îndemnat joi la "autosuficienţă" naţională şi la "luptă" contra puterilor externe şi a ridicat din nou tonul la Statele Unite, în actualul context de blocare a dialogului privind dezarmarea nucleară, transmite EFE.
Principalul ziar nord-coreean, Rodong Sinmun, a publicat joi o serie de articole semnate de înalţi oficiali ai regimului care preamăresc "spiritul revoluţionar de autosuficienţă" şi cer poporului să se unească în lupta împotriva "imperialiştilor şi duşmanilor de clasă" din afara ţării.
Aceste chemări vin după cele lansate în ultimele zile cu prilejul vizitei liderului nord-coreean, Kim Jong Un, la muntele venerat Paektu, o prezenţă care în anii trecuţi a coincis cu luarea unor decizii importante de către regim.
Experţii cred că noul pelerinaj al lui Kim la acest vulcan considerat sacru în ideologia regimului, împreună cu tonul mai agresiv al Phenianului faţă de Washington în ultimele săptămâni şi cu lipsa de progrese în negocierile bilaterale, indică o revenire la beligeranţă a regimului nord-coreean.
Kim Jong Un a fost la muntele Paektu în octombrie şi din nou luni pentru a inaugura un oraş nou construit, vizite care au primit o amplă acoperire în mass-media din regimul ermetic şi care sunt interpretate ca un semn de respect al lui Kim faţă de predecesorii săi şi o etalare a autorităţii sale.
Legenda oficială spune că Kim Jong Il, tatăl şi predecesorul actualului dictator nord-coreean, s-a născut pe 16 februarie 1942 în acest munte din nordul ţării, deşi istoricii susţin că de fapt acesta a venit pe lume pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.
De asemenea, miercuri, generalul din fruntea forţelor nord-coreene, Pak Jong Chon, a arătat, în declaraţii difuzate de agenţia de stat KCNA, că ţara sa "va răspunde cu acţiunile corespunzătoare" oricărei mişcări militare americane şi a subliniat că folosirea forţei armate nu este dreptul exclusiv al SUA.
Regimul a replicat astfel la avertismentul lansat de preşedintele american, Donald Trump, care a spus marţi că Pentagonul ar putea opta pentru calea militară, dacă este necesar, prima avertizare de acest tip a liderului de la Casa Albă după mult timp.
În aceeaşi zi, ministrul adjunct de Externe nord-coreean, Ri Thae Song, a emis un comunicat în care aminteşte că termenul dat de Phenian pentru ca SUA să-şi prezinte noile propuneri în cadrul negocierilor privind denuclearizarea se apropie de sfârşit şi a sugerat că ar putea reîncepe testele nucleare şi balistice cu rază lungă de acţiune.
Regimul, care a efectuat recent două teste de armament, a anunţat de asemenea, săptămâna acesta, o importantă reuniune a partidului unic la finalul lunii decembrie pentru a discuta "chestiuni cruciale", o şedinţă la care ar putea fi aprobate măsuri legate de dialogul cu Statele Unite privind dezarmarea.AGERPRES