Petroşani: Peste o mie de persoane, la un miting pentru salvarea mineritului în judeţul Hunedoara

Petroşani: Peste o mie de persoane, la un miting pentru salvarea mineritului în judeţul Hunedoara

Peste o mie de persoane, majoritatea mineri, au participat, marţi, la Petroşani, la o acţiune de protest iniţiată de Sindicatul Muntele, solicitând găsirea de soluţii pentru salvarea mineritului în judeţul Hunedoara, în condiţiile în care mii de locuitori depind de această activitate.

Petroşani: Peste o mie de persoane, la un miting pentru salvarea mineritului în judeţul Hunedoara (Imagine: Ramona Rosulescu/Mediafax Foto)

Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele, care a iniţiat campania de conştientizare "Hunedoara suntem noi", susţine că structura energetică hunedoreană reprezintă un pilon important în economia judeţului, motiv pentru care trebuie găsite soluţii pentru a salva Complexul Energetic Hunedoara de care depind circa 7.000 de angajaţi şi familiile acestora.

"Trebuie evidenţiată importanţa unei companii de stat cum este CEH pentru Hunedoara. Această societate, în orice stat civilizat, condus de raţiuni economice şi strategice responsabile, pentru că tot facem apel la responsabilitate, ar reprezenta un pilon de siguranţă naţională. Nu putem accepta să fie dat sistemul energetic naţional pe mâna importurilor de cărbune, pe mâna naturii sau a divinităţii. Nu ne putem ruga să plouă, să bată vântul, să fie soare ca să avem sistem energetic naţional. Nu mai vrem să auzim că huila din Hunedoara e scumpă şi, implicit, energia produsă cu ea e nevandabilă. Nu mai avem urechi pentru asta, fiindcă e aşa din cauza factorilor decizionali din această ţară, a celor care nu au reuşit să eficientizeze, retehnologizeze, aplice nicio gândire raţională. Nu au reuşit decât să folosească masele pentru interesele personale", a spus Nica.

El acuză "factorii decizionali" din ţară că reacţionează tardiv la problemele economice cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia.

"Gravitatea constă tocmai în faptul că aceşti factori decizionali reacţionează tardiv şi numai ca să şteargă urmele. Oare de ce nu simt şi nevoia de prevenire a blocajelor economice? De ce nu au făcut o miză din aceşti titani energetici, cum sunt Complexul Energetic Hunedoara şi chiar Complexul Energetic Oltenia? De ce nu îi sensibilizează nimic altceva din fişa postului lor decât beneficiile oferite de funcţie? Niciodată nu îşi evaluează rezultatele muncii. Nimeni nu le-a dat note. De aceea, Hunedoara este un punct de pornire. Noi vrem să le cerem responsabilitate în decizii şi răspundere pentru fiecare succes sau insucces", a mai spus Nica.

Liderul Sindicatului Muntele susţine că Valea Jiului şi, implicit, Hunedoara nu stau pe loc, nu s-au blocat nici în anul 1990, nici în 1991, nici în 1997, când factorii de decizie au început "să perie" mineritul şi să dea "primele semnale că lucrează împotriva propriului popor".

La miting au participat, pe lângă mineri şi energeticieni de la CEH, şi colegii lor de la minele neviabile, care se vor închide până în anul 2018.

"Ne-am alăturat acestui miting chiar dacă suntem neviabili. Până la urmă faptul că economia judeţului Hunedoara este în colaps pune în pericol toate locurile de muncă, implicit pe cele de la minele pe închidere. Cerem o repsonsabilitate mai mare din partea factorilor politici, pentru că ei sunt cei care numesc conducători la aceste societăţi cu capital de stat. Îi numesc pe criterii politice, profesionalismul îl cam lasă la o parte", a spus Domokos Laszlo, preşedintele Sindicatului Huila din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNÎMVJ).

La acţiune au fost prezenţi, de asemenea, oameni din mediul de afaceri, mediul politic, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, dar şi profesori şi medici.

"Este normal să fim alături de minerii din Valea Jiului, este un sector care la ora actuală, din păcate, suferă foarte mult. Ca şi om de afaceri pot să spun că susţinem foarte mult acest sector de activitate ca să meargă mai departe. Nu mi se pare normal ca în ultimii ani acesta să fie lăsat de izbelişte, pentru că poate să dispară. Cred că trebuie să facem absolut totul ca acest sector de activitate să meargă mai departe. Suntem alături de toţi minerii din Valea Jiului şi sperăm să facem ceva pentru ei", a declarat Adrian Rus, un om de afaceri din Petroşani.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Tiberiu Balint, susţine că politicienii nu înţeleg nevoile reale ale mineritului şi energiei hunedorene, considerând cele două componente resurse strategice.

"M-am alăturat acestor oameni care doresc binele judeţului Hunedoara şi sunt împotriva acelora care nici în momentul de faţă nu înţeleg că distrugerea mineritului înseamnă distrugerea întregului judeţ, pentru că nu doar cei angajaţi la CEH vor avea de suferit, ci pe orizontală zeci de mii de oameni din acest judeţ. Oamenii care protestează astăzi au dreptate: guvernanţii de toate culorile, nu vreau să fac politică din asta, nu înţeleg nevoile adevărate ale industriei energetice şi miniere din judeţul Hunedoara. Acesta este motivul pentru care astăzi sunt aici, şi sunt în calitate de cetăţean al judeţului Hunedoara şi de reprezentant al CJ Hunedoara, nu al unui partid politic, pentru că judeţul Hunedoara depinde de aceste industrii şi nu aş vrea să o luăm pe urmele metalurgiei care a fost distrusă şi nimeni nu a făcut nimic", a spus Balint.

Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob -Ridzi, fost miner la Exploatarea Livezeni, a recunoscut şi el importanţa Complexului Energetic Hunedoara în economia judeţului.

"Sunt astăzi, aici, pentru că îmi pasă de Valea Jiului, de judeţul Hunedoara, îmi pasă de minerit şi îmi pasă de viitorul copiilor noştri. Singura soluţie este ca cei care guvernează să ia măsuri rapide pentru a păstra locurile de muncă în minerit, pentru a păstra şi a face noi investiţii în minerit, pentru că noi, cei din Valea Jiului, nu cerem altceva decât dreptul la o muncă decentă şi respectul lor", a spus Tiberiu Iacob-Ridzi.

Participanţii la protest au mărşăluit în jurul sediilor celor două societăţi de stat din sectorul energetic, CEH şi SNÎMVJ.

Acţiunea, care a avut toate autorizaţiile necesare, a început cu intonarea imnului naţional şi s-a încheiat cu Hora Unirii.

Preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, speră ca în urma mitingului de marţi să obţină soluţii din partea Guvernului, soluţii care să salveze Complexul Energetic Hunedoara şi, implicit, economia judeţului Hunedoara.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”