Petrolul rusesc curge, în ciuda sancțiunilor. Practicile dubioase folosite de Moscova
După izbucnirea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite au impus o serie de sancțiuni la adresa Rusiei cu privire la exportul de produse petroliere. cu toate acestea, experții arată că Rusia încearcă să păcălească embargoul.
FOTO: Shutterstock
Rusia recurge la o serie de practici neortodoxe pentru a vinde un produs petrolier mai puțin cunoscut cumpărătorilor - nafta (amestec de hidrocarburi lichide inflamabile), relatează Bloomberg .
Vânzătorii de nafta rusească, care este utilizată în principal pentru a face materiale plastice și produse petrochimice, se confruntă cu obstacole în calea introducerii pe piață a produsului, după intrarea în vigoare a sancțiunilor (februarie 2022) . Acest lucru i-a determinat pe vânzători să apeleze la o serie de practici neortodoxe: etichetarea combustibilului ca benzină sau lipsa destinației încărcăturilor care părăsesc porturile rusești.
China și India erau cele mai mari cumpărătoare de nafta, dar ambele au provizii interne importante, în timp ce Coreea de Sud - un consumator-cheie înainte de război - a evitat importurile directe în urma sancțiunilor .
Nafta amestecată cu benzină
Benzina rusească a fost observată cum ajungea în rezervoarele de stocare din Emiratele Arabe Unite și Africa de Vest, lucru care anterior era rar, potrivit FGE, citat de boomberg.
„Acestea ar trebui să fie nafta sau, eventual, chiar benzină cu o mulțime de nafta amestecate în ele", a spus Armaan Ashraf, șeful FGE Singapore.
Sancțiunile au stabilit un plafon de 45 de dolari pe baril pentru nafta rusească, dar prețurile pieței sunt în prezent peste acest nivel, în timp ce benzina are o limită mult mai mare de 100 de dolari pe baril.
Destinații neclare
Mai multe încărcături de nafta rusești au fost semnalizate ca având destinații necunoscute, ceea ce ar putea indica o încercare de a-i ascunde originea, potrivit lui Ciaran Tyler, analist Kpler Londra.
Înainte de sancțiuni, aproape orice încărcătură avea o destinație clară.
Nafta rusească se va confrunta cu provocări continue atunci când vine vorba de găsirea cumpărătorilor, arată Bloomberg, iar acest lucru va determina rafinăriile rusești să reducă ratele de operare pentru a reduce exporturile.
O altă modalitate de a introduce pe piața mondială produsele Rusiei a constat în metoda denumită „amestecare” cu combustibili non-ruși la centrele comerciale, cum ar fi cele din Singapore și Fujairah din Emiratele Arabe Unite.
Sursa: adevarul.ro