Petrescu (Poșta Română): Corpul de control al MCSI a urmărit toate achizițiile realizate în ultimii 9 ani

Petrescu (Poșta Română): Corpul de control al MCSI a urmărit toate achizițiile realizate în ultimii 9 ani

Corpul de control al Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a urmărit toate achizițiile realizate de Poșta Română în ultimii 9 ani, iar mai multe informații vor putea fi furnizate în momentul în care voi avea detalii asupra raportului, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul general al Poștei Române, Alexandru Petrescu.

"Raportul se întinde pe ultimii 9 ani pentru că mi-au fost solicitate documente din anii 2008 și 2009, respectiv contracte pe achiziții IT și auto din toți acești ani. Inclusiv contractul cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost subiect al controlului. În momentul în care vom avea detalii vom putea oferi mai multe informații", a subliniat Petrescu.

În opinia acestuia, raportul de Corpului de control al MCSI nu va afecta contractarea, de către Compania Națională Poșta Română, a unui împrumut de 46,1 milioane de euro de la BERD, ci dimpotrivă "va clarifica din tarele trecutului", iar în luna noiembrie ar putea exista o decizie în acest sens.

"Nu cred că va afecta acest control finalizarea contractului de împrumut cu BERD, ci dimpotrivă va clarifica din tarele trecutului. Suntem aproape să îl finalizam, urmează să intrăm în comitetul de risc la sfârșitul lunii, iar în noiembrie se va lua o decizie", a precizat șeful Poștei Române.

În data de 26 iunie, într-un interviu acordat AGERPRES, Petrescu anunța că Poșta Română va contracta un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiții în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar și într-un centru de sortare automatizat la Otopeni.

Ministerul Comunicațiilor a înaintat joi către Direcția Națională Anticorupție (DNA) raportul Corpului de control privind Poșta Română , sesizând mai multe nereguli referitoare la procedurile privind achiziția sistemelor informatice și a mașinilor, precum și la încheierea contractelor de închiriere a spațiilor.

"Compartimentul de Control și Audit din cadrul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională a finalizat controlul desfășurat la C.N. Poșta Română S.A., în perioada 26.08 — 30.09 2016. Concluziile raportului au fost înaintate astăzi, 20 octombrie 2016, către Direcția Națională Anticorupție. Dintre aspectele supuse verificării, Corpul de control al MCSI a sesizat mai multe nereguli, dintre care precizăm: nereguli identificate la procedurile privind achiziția publică pentru IT&C; nereguli la încheierea contractelor de închiriere a spațiilor, cât și la derularea procedurii privind achiziția de mașini", precizează MCSI.

Potrivit sursei citate, controlul s-a efectuat în baza actelor și documentelor puse la dispoziție de Compania Națională Poșta Română.

"MCSI a decis, având în vedere constatările Corpului de control al ministerului, să sesizeze Direcția Națională Anticorupție, privind operațiunile sau actele ilicite, în legătură cu care au rezultat indicii de săvârșire a unor posibile fapte, care pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni, urmând ca organul de urmărire penală să hotărască asupra existenței sau inexistenței infracțiunilor și asupra vinovățiilor", a subliniat MCSI.

Poșta Română a încheiat anul 2015 cu o pierdere de circa 30 de milioane de lei pe fondul unei amenzi primite de la Consiliul Concurenței pentru activități anticoncurențiale din perioada 2010-2012, după ce 2014 a fost primul an profitabil de după 2009.

În 2014, rezultatul net al Poștei Române a fost de 22,8 milioane de lei, după 5 ani de pierderi, iar cheltuielile de investiții au totalizat 13,9 milioane de lei. Pentru 2016, conducerea Poștei estimează un profit net de 4 milioane lei.

Poșta Română, companie națională înființată conform Legii 31/1990, nefiind o instituție publică, este deținută de statul român, prin Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), în proporție de 75%, și Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%.

Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie.

Poșta Română rămâne compania cu cea mai mare cifră de afaceri din acest sector de activitate, dar și cel mai mare angajator din România, cu puțin peste 25.000 de angajați.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...