Petre Tobă, audiat ca martor în dosarul lui Sebastian Ghiţă

Petre Tobă, audiat ca martor în dosarul lui Sebastian Ghiţă

Petre Tobă, fost şef al IGPR şi ministru de Interne, a fost audiat vineri în calitate de martor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă este acuzat de corupţie şi şantaj, alături de foşti şefi din poliţie şi parchete din Prahova.

Petre Tobă a dat explicaţii în faţa instanţei în legătură cu procedura prin care Viorel Dosaru a fost numit şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, el fiind preşedintele comisiei de examinare la concursul promovat de Dosaru.

"Comisia era numită prin ordin al ministrului de Interne şi era formată din trei membri, eu fiind preşedintele. Dosaru nu a avut contracandidat, fiind singurul care s-a înscris pentru funcţia de inspector şef. Membrii comisiei au elaborat subiectele în dimineaţa examenului, iar imediat s-a trecut la examinarea propriu-zisă. Membrii comisiei i-au adresat întrebări, iar la final s-a făcut o medie. Se înregistra video şi audio. Participau în calitate de invitaţi şi reprezentanţi ai Corpului Naţional al Poliţiştilor (...). Nu s-a făcut nicio intervenţie. Dosaru era împuternicit la conducerea inspectoratului. Numirea s-a făcut pe baza competenţelor şi a probelor susţinute. Ştiu că Dosaru era unul dintre inspectorii şefi care era bine văzut la nivelul conducerii Poliţiei Române, pentru că avea experienţă, carieră, a urcat din treaptă în treaptă", a spus Petre Tobă.

Întrebat dacă îl cunoştea pe Sebastian Ghiţă, Petre Tobă a precizat că s-a întâlnit cu acesta de două sau trei ori, însă numai în cadrul unor activităţi oficiale şi nu au discutat vreodată despre Viorel Dosaru.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în acest dosar pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

De asemenea, în dosar mai sunt judecaţi Liviu Mihail Tudose - fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru - fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas - ofiţer de poliţie, Aurelian Constantin Mihăilă - fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Conform DNA, în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală.

"Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiţă i-a capacitat pe inculpaţii Tudose şi Dosaru să îi furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei", susţin procurorii.

Anchetatorii au reţinut că, în schimbul acestor informaţii, Sebastian Ghiţă i-a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să îşi menţină poziţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, i-a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale. AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!