Petre Daea: Românii mănâncă astăzi mai puţin peşte decât cormoranii
Românii mănâncă astăzi mai puţin peşte decât cormoranii, însă Ministerul Agriculturii nu dă bani pentru cormorani, deşi sunt duşmanul numărul unu al pisciculturii, a declarat, marţi, ministrul de resort, Petre Daea, în comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci din Parlament.
El a fost întrebat de Florin Roman, deputat PNL, unde sunt banii pentru cormorani. "Am înţeles din programe că sunt şi aveţi finanţare, dar nimic despre cormorani. Domnule ministru unde sunt banii?", a întrebat deputatul PNL.
Petre Daea i-a răspuns deputatului pe un ton ridicat şi iritat, totodată, gesticulând din deget: "Nu. Nu. Nu dăm bani pentru cormorani, să ştiţi, vă spune ministrul Daea. V-a intrat cormoranul în cap? Înseamnă că a avut loc."
Deputatul PNL a replicat: "Dumneavoastră v-a intrat sau v-a ieşit? Vorbiţi despre cormorani". El i-a cerut ministrului să nu ţipe şi să nu mai dea din deget, pentru că "numai Ceauşescu dădea cu degetul".
"Vorbesc despre ceea ce trebuie în ţara aceasta, vă spun eu exact ca să înţelegeţi. Dau din deget ca să înţelegeţi dumneavoastră. Este o problemă extrem de importantă. România, românii mănâncă astăzi mai puţin peşte din suprafaţă decât cormoranii. Iar dumneavoastră, aici, aveţi un mare rol ca parlamentari, pentru că există în Parlamentul României o modificare a anexei. Ascultaţi-mă că o rezolv eu. E bine să o ştiţi pentru a putea gestiona votul dumneavoastră în Parlament. Este duşmanul numărul 1 al pisciculturii. Reţineţi, România şi înainte şi după 1989 ar trebui să aibă politică de stat pentru dezvoltarea pisciculturii în domeniu, iar dumneavoastră nu intraţi în peiorativ. Nu stăpâniţi fenomenul", a replicat ministrul Petre Daea, adăugând că arată cu degetul către cormorani, nu către deputaţi.
Ministrul Agriculturii a declarat pe 24 ianuarie că o foarte mare problemă pentru acvacultura din România sunt cormoranii, care pun probleme şi pentru unii fermieri piscicoli, care au fost nevoiţi să renunţe la afaceri şi să se reprofileze din cauza pierderilor înregistrate şi, de aceea, Comisia Europeană trebuie să găsească soluţii.
El a venit cu aceste precizări după ce declaraţiile din Parlamentul European, unde încerca să atragă atenţia asupra pagubelor imense pe care le produc cormoranii fermierilor piscicoli, decimând peştele, în condiţiile în care această specie de păsări este protejată printr-o directivă europeană, iar mijloacele folosite de fermieri pentru a-i alunga s-au dovedit ineficiente.
"Unii fermieri piscicoli au fost nevoiţi să renunţe la afaceri şi să se reprofileze, să cultive terenurile pur şi simplu ca pe terenuri arabile, secând bălţile respective, pentru că nu mai puteau face faţă. Este o îngrijorare la nivelul fermierilor români şi nu numai, ci şi a celor din alte ţări în ceea ce priveşte activitatea din acvacultură. Ei nu-şi mai pot dezvolta afacerea, nu mai pot accesa fonduri de la UE, pentru că activitatea de pescuit este paralizată de numărul mare de cormorani, care, având protecţie, afectează populaţia de peşti. Ei nu se mai sperie de nimic, toate mijloacele care au fost folosite de fermierii piscicoli s-au dovedit ineficiente. Ei nu se mai sperie de om, intră în masa apei şi mănâncă peştele şi dezastrul este formidabil la pepinierele piscicole, cele care asigura continuitatea procesului piscicol şi împrospătarea resursei. Eu într-adevăr am avut o discuţie cu comisarul Vela (comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, n.r.) în România despre cormorani, i-am spus-o şi lui aşa şi repet: cormoranii fac baie în piscină, aşa cum urşii bat la geamul românilor, aşa cum urşii au luat-o prin oraşele de munte şi dirijează circulaţia. Trebuie să găsim soluţii să reducem populaţia. Protejăm cormoranul, dar în biodiversitatea aceasta sunt şi peştii", a afirmat pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Petre Daea. AGERPRES