Petiție 'pentru investigarea și stoparea abuzurilor din UNATC'; rectorul: Școala nu merită eticheta asta
Ada Solomon, Cecilia Ștefănescu și Șerban Pavlu se numără printre semnatarii unei petiții online "pentru investigarea și stoparea abuzurilor din UNATC", după ce Comisia de etică a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică a decis, miercuri, desfacerea contractului de muncă al lectorului Andrei Rus. Rectorul UNATC, Adrian Titieni, declară că universitatea nu merita o asemenea campanie, cu "premise false".
Mai mult, Titieni a afirmat că este dispus să își prezinte demisia, dacă oponenții săi vor renunța la prezentul protest și își vor canaliza energia în jurul recuperării Studioului Casandra, care a fost spațiul de spectacole al universității bucureștene.
"(Trebuie) să ne recuperăm acel spațiu simbolic, care 50 de ani a găzduit și a fost interfață pentru toți artiștii României și a fost luat sau dat de Primăria Capitalei unui cetățean român cumpărător de drepturi litigioase. Niciodată nu s-a gândit nimeni că e un spațiu de utilitate publică, culturală, spațiu pentru învățământ și pur și simplu am pierdut printr-o decizie Casandra. Școala nu mai are interfață, jucăm spectacolele prin bunăvoința Ministerului la Palatului Copiilor, dar pentru școala de teatru și film din România acel lucru e un mare prejudiciu. Deci, dacă vor să facă acest lucru, ar înnobila prin gestul lor și ar sluji unei cauze. Și, dacă fac asta, rectorul, în următoarea secundă, își dă demisia", a afirmat, pentru AGERPRES, Adrian Titieni.
Autorii petiției "pentru investigarea și stoparea abuzurilor din UNATC" protestează față de decizia de desfacere a contractului de muncă al lui Andrei Rus și îi cer lui Titieni anularea actului.
"Protestăm în mod public față de decizia Comisiei de etică a UNATC din data de 27.05.2015, în urma căreia s-a hotărât desfacerea contractului de muncă al lectorului universitar doctor Andrei Rus. Considerăm că decizia fără precedent a Comisiei de etică este abuzivă și injustă", susțin semnatarii petiției online.
Ei afirmă că motivul pentru care lectorul universitar doctor Andrei Rus, alături de lectorul universitar doctor Andrei Gorzo au fost convocați în fața Comisiei de etică este acela "de a fi vehiculat 'informații neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituției, entităților de conducere sau persoanelor aflate în funcții de conducere'", lucru care ar fi "neîntemeiat întrucât afirmațiile făcute de Andrei Rus și de Andrei Gorzo n-au reprezentat decât semnalarea unor nereguli existente în cadrul universității".
"Nu denunțarea unor comportamente sau atitudini de tip homofob, xenofob, antisemit și rasist sau a practicii meditațiilor în rândul membrilor comisiilor de admitere aduce prejudicii de imagine universității, ci însăși existența lor în cadrul instituției. Ne indignează încercările conducerii UNATC de a sufoca orice inițiativă de deschidere a unui dialog sau a unei dezbateri publice în jurul problemelor din universitate. Ne alăturăm eforturilor lectorului universitar doctor Andrei Rus și lectorului universitar doctor Andrei Gorzo de a reforma universitatea și îi invităm pe toți cei care cred în demersul nostru să participe activ", se arată în petiția online.
Mai mult, autorii petiției îi cer lui Titieni "sancționarea comportamentului homofob, xenofob, rasist și antisemit manifestat public de următoarele cadre didactice: profesor universitar doctor Florin Zamfirescu, președintele Senatului UNATC Sergiu Anghel și Doru Ana — profesor universitar doctor și șef al catedrei de Actorie din cadrul Facultății de Teatru".
În declarația acordată AGERPRES, Adrian Titieni precizează că decizia Comisiei de etică are valoare de propunere către Senatul UNATC și poate fi contestată în termen de 15 zile. "Nu cred că se va ajunge până la desfacerea contractului de muncă", a opinat Titieni.
În opinia sa, premisa întregului conflict din UNATC este una "falsă". "Prin faptul că școala are acum o etichetă... mi se pare că s-a exagerat. E păcat că am ajuns în această situație. Nu merita acest război și această campanie. Apreciez toate instrumentele pe care le-au folosit. Scopul însă e fără valoare în sine", a adăugat Titieni. "Eu nu recunosc această școală pe care ei o zugrăvesc, nu mă recunosc nici pe mine", a mai spus Titieni, care a negat acuzațiile aduse colegilor săi. "Profesori homofobi, antisemiți nu au fost niciodată în școala asta. Problemele școlii sunt altele, mult mai consistente. (...) Nu merită școala să rămână cu eticheta asta", a adăugat Titieni.
Printre motivele conflictului intern din UNATC se numără micșorarea bugetului revistei de specialitate Film Menu, coordonată de Andrei Rus, dar și demiterea decanului Facultății de Film, Sorin Botoșeneanu. Aceste evenimente au dus la mai multe schimburi de replici, în mod public, între Andrei Rus și Andrei Gorzo, de o parte, și conducerea UNATC, de cealaltă parte.
De altfel, în semn de protest față de decizia de miercuri a Comisiei de etică a universității a fost organizat, pe Facebook, evenimentul "sit-in@ UNATC — Ne solidarizăm cu Andrei Rus", programat vineri, la sediul UNATC. AGERPRES