Peter Szijjarto: Preşedinţia germană a UE trebuie să formuleze o propunere de buget european care să fie acceptată în consens

Peter Szijjarto: Preşedinţia germană a UE trebuie să formuleze o propunere de buget european care să fie acceptată în consens

Ministrul Comerţului şi Afacerilor Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, că preşedinţia germană a Uniunii Europene trebuie să găsească o cale de ieşire din situaţia generată de blocarea bugetului european de către Ungaria şi Polonia şi să formuleze o propunere care să fie acceptată prin consens.

"Poziţia noastră a fost aceasta din prima clipă şi nimeni nu ar trebui să fie surprins. Din acest motiv preşedinţia germană a Uniunii Europene trebuie să găsească o cale de ieşire din această situaţie şi să formuleze o propunere care să fie acceptată în consens (...) În ceea ce priveşte bugetul în următorii şapte ani al Uniunii Europene şi, respectiv, în ceea ce priveşte relansarea economică a Uniunii Europene, în ceea ce înseamnă utilizarea fondurilor pentru aceasta, aş dori să vă spun următoarele lucruri. Ar fi timpul ca la Bruxelles-ul să lase acea percepţie mincinoasă prin care ar dori să creeze acea imagine falsă de parcă resursele europene ar veni din buna dispoziţie a prietenilor noştri din Vestul Europei sau de parcă ar fi nişte donaţii umanitare pentru Europa Centrală. Nu este aşa. Resursele europene s-au creat în urma economiei comune a Uniunii Europene, unde participă şi România, şi Ungaria, şi Polonia, şi Cehia şi Slovacia, la fel ca şi cetăţenii din Europa de Vest", a declarat ministrul ungar de externe, într-o conferinţă de presă, potrivit traducerii oficiale.

Peter Szijjarto a subliniat că aceste resurse europene se cuvin, în egală măsură, atât Ungariei, cât şi României, fiindcă "cu toţii am contribuit la acestea".

"Şi din acest motiv, un criteriu subiectiv care nu a fost conturat de nimeni să fie o condiţie pentru obţinerea acestor fonduri este inacceptabil pentru noi. Dar nu numai că este inacceptabil, dar noi considerăm că e contrar şi valorilor europene, cât şi tratatelor europene", a mai afirmat Peter Szijjarto.

Conform Reuters, în cadrul unui vot preliminar la reuniunea de săptămâna trecută a reprezentanţilor permanenţi ai statelor UE, Polonia şi Ungaria şi-au pus în aplicare ameninţarea că vor bloca prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi planul de redresare ''Next Generation'' (de 750 de miliarde de euro), dacă va fi adoptat acordul convenit la începutul lunii între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE privind introducerea criteriului condiţionalităţii.

Acest acord, adoptat la acea reuniune prin majoritate calificată, prevede că, la propunerea Comisiei Europene şi cu aprobarea unei majorităţi calificate a statelor membre, vor putea fi suspendate fondurile europene în cazul statelor membre acuzate că încalcă statul de drept (independenţa justiţiei, a presei, drepturile fundamentale etc), mecanism considerat de guvernele polonez şi ungar un instrument arbitrar bazat pe criterii politice şi ideologice. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...