Pesticidele, la fel de periculoase ca fumatul. Riscul ascuns de cancer din spatele agriculturii moderne

Pesticidele, la fel de periculoase ca fumatul. Riscul ascuns de cancer din spatele agriculturii moderne

Utilizarea pesticidelor în agricultură crește riscul dezvoltării unor tipuri de cancer, inclusiv leucemie, limfom non-Hodgkin, cancer de vezică urinară, de colon, pulmonar și pancreatic, arată un nou studiu.

Pesticidele, factor de risc pentru cancer - Foto Shutterstock

Pesticidele, factor de risc pentru cancer - Foto Shutterstock

Studiul, publicat în Frontiers in Cancer Control and Society , a scos la iveală că pesticidele utilizate în agricultură, destinate protejării culturilor, au un efect cancerigen comparabil sau chiar mai puternic decât fumatul. Cu toate că aceste substanțe chimice sunt esențiale pentru susținerea producției agricole la scară largă, expunerea la ele reprezintă un risc major pentru sănătatea oamenilor, plantelor și animalelor.

„În cadrul studiului nostru am descoperit că, pentru unele tipuri de cancer, efectul utilizării pesticidelor agricole este comparabil ca magnitudine cu efectul fumatului”, a declarat autorul principal al studiului, Isain Zapata, Profesor Asistent de Cercetare și Statistică la Rocky Vista University, din Colorado, SUA, conform sursei citate.

Pesticidele, esențiale în agricultură și grădinărit, sunt substanțe chimice folosite pentru a proteja culturile de dăunători. Insecticidele combat insectele, erbicidele elimină buruienile, fungicidele previn bolile fungice, nematicidele distrug viermii microscopici, iar rodenticidele controlează rozătoarele. Acestea sunt aplicate în diverse forme, cum ar fi pulberi, lichide și granule, și pot fi dispersate prin pulverizare, aplicare directă sau sisteme de irigare.

Cocktail-ul de pesticide

Fermierii, lucrătorii agricoli și locuitorii din apropierea terenurilor agricole sunt cei mai expuși la riscul de cancer cauzat de pesticidele utilizate în agricultură. Studiile arată că expunerea la aceste substanțe chimice, precum glifosatul, atrazina, Metolachlor, Imazethapyr și dicamba, crește semnificativ riscul de leucemie, limfom non-Hodgkin, cancer de vezică urinară, colon, pancreas și plămâni . În unele cazuri, riscul de cancer în aceste zone este comparabil sau chiar mai mare decât cel asociat cu fumatul.

„Deși am făcut o listă cu principalele pesticide asociate cu unele tipuri specifice de cancer, subliniem că este vorba de combinația tuturor acestora și nu doar de un singur pesticid”, a adăugat profesorul Zapata.

La rândul său, medicul Radu Țincu, spunea recent că „efectul cumulativ vizează interacțiunea acestora cu organismul uman.”, adică tocmai cocktailul de pesticide pe care le ingerăm este periculos.

Periculos este efectul cumulativ, putem mânca salată și roșii care sunt contaminate, dar putem mânca și alte fructe care să fie la rândul lor contaminate. E greu de spus o cantitate, pentru că discutăm de un efect cumulativ. Noi nu mâncăm doar un anumit fruct sau o anumită legumă și nici analizele nu fac referire doar la un anumit tip de fruct/legumă. Dar efectul cumulativ vizează interacțiunea acestora cu organismul uman. ”, a explicat șeful disciplinei de toxicologie din cadrul Universității de Medicină „Carol Davila“

Boli favorizate de pesticide

Sunt foarte multe studii care atestă o corelație între expunerea de joasă toxicitate la pesticide și apariția unor forme de cancer, în special în zona hematologică: leucemii, limfoame au fost asociate cu anumite expuneri ale persoanelor la pesticide.De asemenea, aceste substanțe funcționează ca niște disruptori endocrini, adică pot mima anumiți hormoni, lucru care poate duce la apariția anumitor disfuncții endocrinologice, cu atât mai mult în perioada de dezvoltare, în pubertate. Pot apărea anumite tulburări de ciclu menstrual, pubertate precoce, iar pe de altă parte, prin acest mecanism endocrinologic, pesticidele pot favoriza apariția unor cancere la nivelul unor organe care sunt reglate hormonal: cancerul de sân, de prostată sau de col uterin“, a precizat medicul toxicolog.

Autorii studiului au subliniat că riscurile de cancer sunt complexe și evaluările generale nu reflectă neapărat riscurile individuale. Studiul a evidențiat că zona geografică influențează semnificativ riscul de cancer, regiunile cu culturi extinse de porumb având cele mai pronunțate asocieri între pesticide și incidența cancerului.

Din păcate, „este foarte greu să ne ferim de legumele sau fructele cu urme de pesticide, pentru că nu avem niciun fel de capacitate organoleptică, nu putem să detectăm cu simțurile noastre dacă acestea sunt sau nu contaminate.”, a subliniat dr. Radu Țincu.

Pentru a limita aportul de reziduuri din pesticide, Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă să decojim și să spălăm fructele și legumele.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”