Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie

Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie

Peștera Kitum, situată în Parcul Național Mount Elgon, din Kenya, a devenit cunoscută pentru că, între anii 1980 - 1987, vizitatorii cavernei au contractat virusul Marburg, un virus mortal foarte similar cu Ebola. Despre această peșteră specialiștii cred că ar putea provoca următoarea pandemie.

Kitum Cave. FOTO atlasobscura.com

Kitum Cave. FOTO atlasobscura.com


Peştera şi virusul Marburg au devenit cunoscute în momentul în care au apărut în best-seller-ul „Zona fierbinte” („The Hot Zone”). Se crede că liliecii din peşteră pot fi purtătorii virusului și ar putea răspândi această boală fatală.

Potrivit thehealthsite.com, această peșteră este o casă pentru unele dintre cele mai periculoase virusuri, care sunt mortale, cum ar fi Ebola și Marburg.

Pereții cavernei sunt acoperiți de zgârieturi și urme care par a fi cauzate de mineri ce caută pietre prețioase sau aur. Cu toate acestea, s-a dovedit că elefanții se aflau în spatele marcajelor de pe perete, în încercarea de a mânca sarea de pe pereți.

De asemenea, locul s-a dovedit a fi adăpostul unora dintre cele mai periculoase virusuri cunoscute de om.

Kitum Cave. FOTO atlasobscura.com

Kitum Cave. FOTO atlasobscura.com

Un inginer francez care lucra la o rafinărie de zahăr învecinată a intrat în contact cu virusul Marburg, în 1980, în timp ce explora peștera Kitum și a murit rapid la un spital din Nairobi.

O carte despre caz a caracterizat degradarea rapidă a bărbatului de la febra hemoragică virală sau de sângerare „ca și cum fața s-ar desprinde de craniu”, cu țesutul conjunctiv de pe față dizolvându-se și fața părând să atârne de osul de dedesubt.

Șapte ani mai târziu, un școlar danez aflat în vacanță cu familia sa a devenit următoarea victimă a Peșterii Kitum.

Într-un studiu recent , experții au avertizat că această peșteră va fi originea următoarei pandemii. Dezvăluirea i-a îngrijorat pe experții din domeniul sănătății că virusul Marburg ar putea provoca următorul focar mare, iar Organizația Mondială a Sănătății ( OMS ) a emis, de asemenea, un avertisment, afirmând că virusul Marburg este „predispus la epidemii”.

Ce este infecția cu virusul Marburg

Marburg este o boală marcată de sângerări și perturbări ale funcțiilor corpului . Poate ucide până la 88% dintre oamenii infectați.

În 2021, autorităţile din Guineea au confirmat primul deces din Africa de Vest cauzat de virusul Marburg, o febră hemoragică foarte infecţioasă, asemănătoare cu Ebola, potrivit Organizaţiei Mondiale Sanitare (OMS), citată de The Guardian.

Este pentru prima dată când boala a fost identificată în Africa de Vest. În ultimii 50 de ani au fost înregistrare 12 focare mari de Marburg, majoritatea fiind localizate în Africa de Est şi Sud. Ultimul mare focar a fost în Angola, în 2005, iar 200 de oameni au murit după ce s-au infectat, potrivit Digi 24 .

Epidemiile de Marburg pornesc când un animal infectat, precum o maimuţă sau un liliac, transmite virusul unui om. Virusul se răspândeşte apoi de la om la om prin contact cu fluidele corporale ale celor bolnavi.

Printre simptome se află dureri de cap, dureri musculare, vomitarea de sânge şi sângerări.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…