Peste o mie de oameni protestează în Piața Constituției pentru conversia în lei a creditelor în valută
Peste o mie de cetățeni din București, dar și din Galați, Brăila și Călărași, participă duminică de la ora 12,00, la un miting de protest în Piața Constituției, solicitând Guvernului, Camerei Deputaților, Băncii Naționale și băncilor comerciale convertirea în lei a creditelor în valuta, respectiv a celor în franci, euro și dolari.
Protestatarii fluieră din vuvuzele, scandează lozinci precum "Isărescu dictator, avocatul băncilor", "Demisia", "Hoții", "Jos Isărescu" și agită pancarte pe care se poate citi "Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat", "Conversia la cursul istoric plus 20%", "Banca = cămătar legalizat de BNR și de stat".
"Singurul semnal pe care l-am primit din partea autorităților, în ultimele două săptămâni, a venit din partea parlamentarilor care au participat la ședința Comisiei de Buget-Finanțe. Concret, legiuitorii au anunțat că dacă Asociația Română a Băncilor nu va rezolva situația, atunci Parlamentul va da o lege care va afecta puternic băncile. Noi vrem ca în perioada următoare să se ia o decizie la nivel înalt, prin care să se reglementeze cazurile persoanelor care au contractat credite în franci elvețieni", a declarat, duminică, pentru AGERPRES, Daniel Teodorescu, membru al Grupului Clienților cu Credite în CHF, care a și organizat evenimentul din Piața Constituției.
Potrivit lui Teodorescu, acțiunea de protest este preconizată să se încheie la ora 15,00.
"Pe lângă mitingul din București, am organizat acțiuni de protest și în Cluj-Napoca, Craiova, Iași și Timișoara. Noi am înaintat pe 20 ianuarie a.c. Guvernului, Camerei Deputaților și Senatului un document prin care cerem dispunerea în regim de maximă urgență a unei inițiative legislative care să soluționeze situația gravă în care se găsește o bună parte a clienților băncilor care au contractat credite în valută", a adăugat Daniel Teodorescu.
În urmă cu două săptămâni, în data de 25 ianuarie, Grupul Clienților cu Credite în CHF a mai organizat un miting de protest în Piața Constituției, care a avut același scop, respectiv de a solicita autorităților convertirea în lei a creditelor în valută.
În data de 15 ianuarie 2015, francul elvețian s-a apreciat puternic pe piețele internaționale, câștigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a renunțat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.
Câteva dintre soluțiile pentru clienții cu credite în franci agreate în cadrul unei întâlniri între conducerea executivă a Băncii Naționale a României, conducerile băncilor comerciale care au acordat credite în franci elvețieni și conducerea Asociației Române a Băncilor au vizat anumite soluții individualizate precum menținerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în franci la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia creditelor la cursul zilei și/sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei, dar și reducerea temporară a ratei dobânzii pentru a compensa efectul aprecierii CHF, însă doar în baza unor negocieri individuale și fără a discrimina debitorii în alte monede.
În context, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) susține că este necesară o soluție legislativă prin care să se impună împărțirea riscurilor și aplicarea principiului echității.
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul istoric ar genera pierderi de 5,7 miliarde de lei (0,8% din PIB), iar conversia tuturor creditelor în valută (franci plus euro) la cursul istoric din momentul acordării creditului ar genera pierderi de 9,8 miliarde de lei (1,4% din PIB).
Datele BNR arată că în jur de 75.000 de români sunt afectați de problemele generate de aprecierea francului elvețian, un sfert dintre debitorii în CHF având credite sub 4.000 de franci și tot atâția, de peste 47.000 de franci. În privința gradului de îndatorare, clienții cu venituri de 700 de lei ajung la 184%, iar cei cu venituri peste 7.000 de lei la 26%, reiese din datele BNR. AGERPRES