Peste două treimi dintre oameni înclină capul spre dreapta când se sărută (studiu)

Peste două treimi dintre oameni înclină capul spre dreapta când se sărută (studiu)

Un studiu internațional sugerează că oamenii în general au tendința de a-și înclina capul spre dreapta când își sărută partenerii de viață, fapt ce ar putea avea implicații pentru neuroștiință și științele cognitive, informează Xinhua.

Conform unui studiu academic publicat recent în jurnalul ''Scientific Reports'', peste două treimi dintre cei care inițiază un sărut și dintre cei care se lasă sărutați au tendința de a-și îndrepta capetele către dreapta.

De asemenea, potrivit cercetării, bărbații sunt cu 15% mai predispuși să inițieze un sărut în comparație cu femeile.

Specialiștii în psihologie și neurocercetătorii de la universitățile Bath Spa din Marea Britanie și Dhaka din Bangladesh au invitat 48 de cupluri căsătorite să se sărute în intimitatea locuințelor lor, iar după acest lucru au fost rugați să meargă în încăperi diferite, să deschidă un plic și apoi să descrie, în mod independent de partenerii lor de viață, diverse aspecte ale sărutului.

Mediul în care partenerii se sărutau a fost considerat semnificativ, acest gest nefiind observat în mod obișnuit în public în Bangladesh și putând fi supus cenzurii la televiziune sau în cinematografia din acest stat.

Conform unui comunicat de presă emis luni, noua cercetare realizată după mai multe studii efectuate anterior în țări vestice asupra unor cupluri care s-au sărutat în zone publice, este prima care analizează o tendință inerentă de a îndrepta capul într-o parte atunci când oamenii se sărută într-un context non-vestic, neinfluențat de factori precum cei culturali sau imitarea unui comportament observat la televizor sau în cinematografe.

De asemenea, acesta este primul studiu din lume care demonstrează că cei care se lasă sărutați au tendința de a răspunde în mod similar la direcția către care partenerii lor își apleacă capul, se mai arată în concluziile cercetării.

''Tendința de aplecare a capului reprezintă unul dintre gesturile exprimate cel mai timpuriu în procesul de dezvoltare — încă din uter se observă o preferință către înclinarea capului spre dreapta, manifestată înainte de cea de (exprimare a — n.r.) preferinței pentru mâna dreaptă sau piciorul drept. Dacă această tendință fundamentală este înnăscută și se extinde către vârsta adultă este un mister ce persistă de multă vreme în neuroștiință și psihologie'', susține doctor Rezaul Karim din cadrul Departmentului de Psihologie din cadrul Universității Dhaka, autorul principal al lucrării.

Noua cercetare sugerează că actul sărutului este determinat de împărțirea sarcinilor între emisferele creierului, diferite niveluri ale hormonilor din fiecare dintre emisfere și neurotransmițători putând fi distribuite în mod inegal în fiecare emisferă acest lucru dând naștere tendinței de a apleca capul spre dreapta, susțin cercetătorii, conform sursei citate.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…