Peste 850.000 de cetăţeni români au primit un statut de rezident în Regatul Unit

Peste 850.000 de cetăţeni români au primit un statut de rezident în Regatul Unit

Până la sfârşitul lunii martie 918.270 de cetăţeni români au cerut un statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cazul a 852.310 dintre ei cererea fiind aprobată, conform unei statistici publicate joi de Ministerul de Interne britanic.

Românii sunt pe locul doi, după polonezi, în ordinea numărului cererilor aprobate. Însă numai 33% dintre românii cu cererea aprobată au primit statutul de rezident permanent ('settled status'), ceilalţi obţinând statutul de rezident temporar ('pre-settled status'), în timp ce procentul polonezilor care au obţinut statutul de rezident permanent este de 77%.

Lituanienii au obţinut de asemenea într-un procent ridicat, de 75%, statutul de rezident permanent, în timp ce un procent redus al acestui statut, de 24%, se mai înregistrează în rândul croaţilor.

În total, în baza noilor reglementări privind imigraţia aplicabile în Regatul Unit după Brexit, au fost aprobate până la 31 martie 4.643.670 de cereri din partea cetăţenilor statelor UE pentru obţinerea unui statut de rezident în această ţară.

Primele cinci naţionalităţi cu cel mai mare număr de cereri soluţionate favorabil sunt: polonezii (931.140), românii (852.310), italienii (478.830), portughezii (359.070) şi spaniolii (304.310).

Pe ansamblu, 53% dintre cereri (2.623.720) au fost soluţionate prin acordarea statutului de rezident permanent şi 44% (2.173.270) prin acordarea celui de rezident temporar, restul fiind cereri respinse sau retrase. Aceste date includ şi cererile primite din partea cetăţenilor elveţieni şi ai celor trei state (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) care împreună cu statele UE formează Spaţiul Economic European (SEE).

Termenul-limită pentru depunerea cererilor pentru un statut de rezident este 30 iunie 2021 pentru cetăţenii europeni care se aflau pe teritoriul Regatului Unit până la 31 decembrie 2020.

Statutul de rezident permanent poate fi obţinut de persoanele care au trăit în Regatul Unit cel puţin cinci ani. Cele care au trăit în această ţară mai puţin de cinci ani pot primit statutul de rezident temporar, ce poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă în Regatul Unit.

Odată cu ieşirea Regatului Unit din UE, cetăţenii europeni care doresc să lucreze în această ţară trebuie să solicite o viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte. Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze că poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1, are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office şi salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline).

Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se aplică turiştilor şi nici cetăţenilor europeni care au obţinut sau urmează să obţină până la 30 iunie 2021 statutul de rezident permanent sau de rezident temporar. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!