Peste 760 de cazuri noi de rujeolă, în ultima săptămână. Un bebeluș din București, nevaccinat, a murit
În ultima săptămână, Institutul Național de Sănătate Publică a raportat 768 de cazuri noi de rujeolă în România, conform datelor publicate marți. Acest număr ridică totalul cazurilor confirmate la 18.146, cu 18 decese înregistrate până acum.
Epidemia de rujeolă continuă, 768 de cazuri noi în ultima săptămână - Foto Arhiva
Ultimul deces, al 18-lea a fost raportat în București. Este vorba de un copil de 10 luni, nevaccinat, care a avut contact cu sora sa de 13 ani, și ea nevaccinată, diagnosticată cu infecție cu virusul rujeolic.
Cele mai multe cazuri confirmate au fost înregistrate în Brașov (2074), urmate de Mureș (1216), Argeș (1043), Prahova (1095) și București (1638).
Între 6 decembrie 2023 și 9 iunie 2024, 169.312 doze de vaccin ROR au fost utilizate, din care 27.686 doze au fost administrate copiilor cu vârste între 9 și 11 luni, conform datelor extrase din Registrul Național Electronic de Vaccinare.
Autoritățile sanitare fac un apel la părinți să-și vaccineze copiii pentru a preveni răspândirea rujeolei, o boală extrem de contagioasă și potențial fatală. Campaniile de informare și vaccinare continuă, având ca scop reducerea numărului de cazuri și protejarea sănătății publice.
Vaccinul ROR protejează copilul de trei boli; rujeolă, oreion și rubeolă. Micuțul ar trebui să primească prima doză de vaccin atunci când împlinește vârsta de un an, iar cea de-a doua – la cinci ani. Imunizarea prin vaccin elimină riscul de a face forme severe ale bolii, complicații sau deces.
„Vaccinul se eliberează gratuit copiilor până în 18 ani, în cadrul schemei naționale de vaccinare”, a declarat anterior, dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.
Rujeola este o boală extrem de contagioasă, care se răspândește prin aer, și poate avea consecințe grave sau chiar fatale, în special în cazul copiilor mici și al celor nevaccinați. Simptomele comune includ febră, tuse, secreții nazale, ochi roșii și o erupție cutanată distinctivă, caracterizată prin pete roșii.
Sursa: adevarul.ro