Peste 50 de lucrători din sectorul silvic pichetează sediul Guvernului
Peste 50 de lucrători din sectorul silvic protestează, miercuri, în fața sediului Guvernului. Ei au bannere pe care scrie: "Pădurarii au salarii de două ori mai mici decât salariul mediu pe economie", "Stopați campania de denigrare a personalului silvic!", "Silvicultorii își dau viața pentru apărarea pădurilor", "De ce poporul român trebuie să suporte prejudiciul de 36 miliarde de euro creat de grupurile de interese care au tăiat ilegal 400.000 de hectare de păduri particulare?".
Federația pentru Apărarea Pădurilor a anunțat că pichetează miercuri sediul Guvernului, în intervalul orar orele 11,00 — 14,00, pentru susținerea modificării Regulamentului de valorificare a masei lemnoase.
"Orice întârziere la modificarea Regulamentului aprobat prin HG nr. 924/2015 creează prejudicii imense menținerii și gospodăririi pădurilor proprietate a statului. Deși solicitarea de modificare a acestui Regulament a fost susținută de Federația pentru Apărarea Pădurilor prin demersuri scrise și prin acțiuni de pichetare a Guvernului în lunile noiembrie, decembrie 2015, ianuarie și februarie 2016 și printr-un miting în 24 februarie 2016 în Piața Victoriei, Departamentul Păduri a postat abia în data de 17 martie 2016 pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor un Proiect de modificare a H.G. nr. 924/2015 care nu are în vedere problematica creată de Regulamentul aprobat prin această Hotărâre de Guvern', se arată într-un comunicat de presă al Federației.
Potrivit sursei citate, în Proiectul de Regulament elaborat de Departamentul Păduri nu au fost luate în considerare propunerile Federației pentru Apărarea Pădurilor și nici cele ale Romsilva.
'Propunerea Departamentului Păduri pentru modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din pădurile proprietate publică nu soluționează problematica creată prin aplicarea HG nr. 924/2015, nu sunt create condițiile pentru continuarea activităților de exploatare a pădurilor și de prelucrare primară a lemnului la Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, iar cei 7.000 de salariați ai Romsilva aferenți acestor activități își vor pierde locurile de muncă. Departamentul Păduri nu ia în considerare că activitățile de exploatare și prelucrare primară a lemnului sunt necesare la Romsilva pentru crearea de venituri ce vor fi folosite la cumpărarea de către Stat a pădurilor particulare distruse sau expuse distrugerii, pentru refacerea acestor păduri, pentru crearea de păduri noi și pentru menținerea pădurilor existente, pentru executarea lucrărilor speciale de combatere a inundațiilor, alunecărilor de teren, deșertificării etc.', informează documentul citat.
O altă revendicare este respectarea prevederilor art. 97 din Legea nr. 46/2008 republicată — Codul Silvic, privind acordarea unor subvenții proprietarilor de păduri cu suprafețe până în 30 hectare pentru administrarea și paza acestor păduri.
'Din cauza neacordării subvențiilor către proprietarii de păduri, nerespectându-se astfel Codul Silvic, în România sunt peste 600.000 ha păduri în sectorul privat neadministrate, nepăzite, din care 400.000 ha sunt deja distruse. Procesul de distrugere a pădurilor, dată fiind neaplicarea art. 97 din Codul Silvic, continuă. Prejudiciul creat de grupurile de interese care s-au constituit pentru tăierea ilegală a 400.000 ha păduri particulare este de 36.000.000.000 Euro. Conform prevederilor art. 3 lit. m) din Legea nr. 2/2016 privind siguranța națională a României, nerespectarea și neaplicarea prevederilor art. 97 din Legea nr. 46/2008 — Codul Silvic se poate considera o inacțiune care lezează interesele economice strategice ale României și are ca efect distrugerea unei importante resurse naturale: pădurea', precizează Federația.
Federația pentru Apărarea Pădurilor cere salvarea pădurilor României prin scoaterea sectorului silvic din sfera grupurilor de interese, astfel încât să fie stopate retrocedările ilegale de păduri, corupția și furturile de lemn și măsuri urgente de consolidare a Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, administratorul statului pentru pădurile proprietate publică a statului și a unei părți a pădurilor particulare din România, prin respectarea atribuțiilor pe care Romsilva le are conferite prin Legea nr. 46/2008 — Codul Silvic, care reglementează administrarea pădurilor ca totalitate a activităților tehnice, economice și juridice și prin asigurarea managementului forestier durabil la pădurile administrate.
În situația în care Lista de revendicări nu va fi soluționată, acțiunile de protest vor continua prin organizarea unui miting în Piața Victoriei în data 20 aprilie 2016.
AGERPRES