Peste 400 de tăblițe de ceară din epoca romană, găsite în centrul Londrei
Peste 400 de tăblițe de ceară din epoca romană, descoperite în centrul capitalei britanice, arată că Londra era încă din acea perioadă un loc destinat comerțului, a anunțat miercuri o echipă de arheologi, citați de AFP.
Plăcuțele de lemn conțin primele referiri scrise la însăși existența Londrei, oraș fondat acum aproape 2.000 de ani cu numele de Londinium. Pe una dintre ele, datată între anii 65 și 80, se poate citi "Londinio Mogontio" (La Londra, pentru Mogontius — nume celt).
O altă tabletă, datată 8 ianuarie 57, la mai puțin de 14 ani de la invadarea insulei britanice de către romani, reprezintă de altfel cea mai veche dovadă în manuscris din Marea Britanie.
Ceara pe care scriau romanii a dispărut, însă tehnica a lăsat în unele cazuri urme pe lemnul care servea de suport. Scrierile dezvăluie o corespondență intensă, îndeosebi în domeniul comercial — cereri de plată, împrumuturi de bani sau diverse litigii. Numele judecătorilor, oamenilor de afaceri și ale soldaților apar pe spatele tabletelor. "Erau e-mailurile din lumea romană", arată Sophie Jackson, director al Museum of London Archeology, care a condus săpăturile.
Cele 405 tablete, din care 87 au fost descifrate, au fost descoperite din întâmplare, pe un șantier unde se construiește noul sediu european al grupului financiar american Bloomberg, alături de Banca Angliei.
Romanii au utilizat tăblițe de ceară, care permiteau ștersături, pentru a scrie diferite date, a-și face socotelile, dar și în scopuri administrative. Cele găsite la Londra au fost păstrate în mâlul râului Walbrook, secat astăzi, care traversa în trecut City.
"Ele au o importanță enormă, constituind cea mai mare colecție de tăblițe de ceară găsite vreodată în Marea Britanie", a adăugat Sophie Jackson. Înaintea acestei descoperiri, la Londra fuseseră găsite doar 19 tăblițe lizibile.
AGERPRES