Peste 280 de elevi nigerieni au fost răpiți de o bandă cunoscută pentru răpiri în masă
Aproape fiecare familie din oraș are un copil printre victimele răpite, iar forțele armate au lansat o operațiune pentru a-i găsi.
Poliția nigeriană
Elevii se aflau în sala când zeci de bărbați înarmați pe motociclete au trecut prin școală, a declarat un martor.
Elevii, cu vârste cuprinse între opt și 15 ani, au fost luați, împreună cu un profesor, au adăugat aceștia. Bande de răpitori, cunoscute sub numele de bandiți, au răpit sute de persoane în ultimii ani, în special în nord-vestul țării, scrie bbc.com.
Cu toate acestea, până în această săptămână, s-a înregistrat o reducere a răpirilor în masă de copii în ultimul an.
Răpirea a fost confirmată de Uba Sani, guvernatorul statului Kaduna, din care face parte și Kuriga.
El a declarat că 187 de elevi au dispărut de la o școală secundară și 125 de la școala primară locală, dar că 25 s-au întors între timp.
Martorul ocular a declarat, între timp, că o fată a fost împușcată de atacatori și primea îngrijiri medicale la spitalul din Birnin Gwari.
Un profesor care a reușit să scape a declarat că localnicii au încercat să-i salveze pe copii, dar au fost respinși de atacatorii înarmați, iar o persoană a fost ucisă.
Se crede că aproape fiecare familie din oraș are un copil printre victimele răpite, iar forțele armate au lansat o operațiune pentru a-i găsi.
"Niciun copil nu va fi lăsat în urmă", a promis guvernatorul.
În ianuarie, bandiții au ucis un director de școală din zonă și i-au răpit soția.
Răpirea are loc la câteva zile după ce zeci de femei și copii au fost răpiți de teamă de gruparea islamistă Boko Haram în timp ce strângeau lemne de foc în nord-estul Nigeriei.
Cu toate acestea, nu se crede că cele două cazuri de răpiri în masă sunt legate între ele.
Bandele criminale de răpiri care aduc frica în nord-vestul Nigeriei sunt separate de grupul islamist militant Boko Haram din nord-est, deși au existat rapoarte conform cărora acestea ar fi lucrat împreună ocazional.
Atacul de joi a avut loc într-o zonă controlată de Ansaru, o facțiune desprinsă din Boko Haram, care a răpit peste 200 de eleve din orașul Chibok în 2014.
În încercarea de a reduce i ndustria răpirilor din Nigeria, în continuă creștere și profitabilă, în 2022 a fost adoptată o lege controversată care a transformat în infracțiune plata răscumpărării. Aceasta prevede o pedeapsă cu închisoarea de cel puțin 15 ani, însă nimeni nu a fost arestat vreodată.
La începutul acestui an, familia unui grup de surori răpite în capitala Abuja a negat o declarație a poliției potrivit căreia forțele de securitate le-ar fi salvat pe fete, spunând că nu au avut de ales decât să plătească răscumpărarea.
Sursa: adevarul.ro