10 septembrie Ora 7.10 Ministerul de Interne din Maroc a anunţat sâmbătă seara că 2.012 persoane au fost ucise şi 2.059 rănite, dintre care 1.404 sunt în stare critică, în urma cutremurului care a lovit, vineri seară târziu, zona Munţilor Atlas, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Cutremurul care s-a produs în jurul orei locale 23.00 a avut o magnitudine de moment de 6,8, dar s-a produs la o adâncime de numai 18,5 kilometri, ceea ce a făcut ca efectele sale să fie mai severe şi mai ample.

Supravieţuitorii și-au petrecut noaptea în aer liber în Munţii Atlas, după ce seismul a distrus case şi sate întregi, având cel mai ucigător bilanţ din ultimele şase decenii.

UPDATE 23.25 Salvatorii săpau sâmbătă printre dărâmături pentru a găsi supravieţuitori sub casele prăbuşite în satele izolate din munţii Atlas din Maroc, în urma celui mai devastator cutremur din ultimele şase decenii, care a ucis peste 1.300 de persoane şi a lăsat multe persoane fără adăpost, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Cutremurul care s-a produs vineri seara târziu a avariat clădiri istorice din Marrakech – cel mai apropiat oraş de epicentru – dar cele mai multe victime au fost raportate în zonele muntoase din sud.

Ministerul de Interne a declarat că 1.305 persoane au fost ucise şi 1.832 rănite în urma cutremurului. Seismul a avut, potrivit institutului american de monitorizare geologică USGS o magnitudine de moment 6,8 şi s-a produs la o adâncime de numai 18,5 kilometri, în timp ce epicentrul său a fost localizat la 72 km sud-vest de Marrakech.

Marocul a declarat trei zile de doliu naţional, timp în care drapelul naţional va fi arborat la jumătate de catarg în toată ţara, a anunţat sâmbătă Curtea regală.

Forţele armate marocane vor desfăşura echipe de salvare pentru a furniza în zonele afectate apă potabilă curată, provizii alimentare, corturi şi pături, a adăugat aceasta.

Cutremurul, care a avut loc în jurul orei 23.00 (sâmbătă, 1.00, ora României), a afectat o porţiune din lanţul muntos Atlas. Undele seismice au fost resimţite până la Huelva şi Jaen, în sudul Spaniei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că peste 300.000 de persoane au fost afectate în Marrakech şi în zonele învecinate.

UPDATE 16:18 Au trecut mai bine de 14 ore de la producerea cutremurului, iar bilanțul victimelor continuă să crească, relatează BBC .

Iată ce știm până în prezent:

  • Numărul persoanelor care au murit în Maroc în urma cutremurului a ajuns la 1.037, iar numărul răniților se ridică la aproximativ 1.200, potrivit televiziunii de stat care citează Ministerul de Interne.
  • Epicentrul a fost localizat în Munții Atlas, la 71 km sud-vest de Marrakesh și a avut o magnitudine de 6,8 grade.
  • Cutremurul a fost resimțit în Rabat, Casablanca și în mai multe zone la sud de Marrakesh.
  • Se crede că multe victime se află în sate izolate, în special în Munții Atlas.
  • Autoritățile au făcut apel la locuitori să doneze sânge, deoarece spitalele au înregistrat un aflux de răniți.
  • Lideri mondiali, inclusiv Rishi Sunak din Marea Britanie și președintele american Joe Biden, au oferit ajutor Marocului.
  • British Airways folosește acum avioane mai mari pe ruta sa către Marrakesh, în cazul în care turiștii britanici blocați trebuie să ajungă acasă.

Știrea inițială

Cel puţin 820 de persoane au murit, majoritatea în oraşul Marrakech şi în cinci provincii din apropierea epicentrului cutremurului, iar 672 de persoane au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ anunţat sâmbătă de Ministerul de Interne din Maroc, unde în cursul nopţii s-a produs un puternic cutremur de suprafaţă în zona munţilor Atlas, informează Associated Press, citată de News.ro.

Dintre persoanele rănite, 205 sunt în stare gravă, potrivit ministerului.

Un cutremur neobişnuit de puternic a lovit Marocul în noaptea de vineri spre sâmbătă, provocând moartea a peste 800 de persoane şi deteriorând clădiri din satele din Munţii Atlas până în oraşul istoric Marrakech. Oamenii treziţi de cutremur au fugit pe străzi îngroziţi. Televiziunea de stat a arătat oameni adunaţi pe străzile din Marrakech noaptea târziu, temându-se să se întoarcă în interiorul clădirilor care ar putea fi încă instabile.

În Marrakech, faimoasa Moschee Koutoubia, construită în secolul al XII-lea, a suferit pagube, dar amploarea acestora nu a fost imediat clară. Minaretul său de 69 de metri este cunoscut drept „acoperişul Marrakechului” s-a prăbuşit. Marocanii au postat, de asemenea, videoclipuri care arată pagube la unele părţi ale faimoaselor ziduri roşii care înconjoară oraşul vechi, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Edilul unui oraş din apropierea epicentrului cutremurului a declarat pentru site-ul marocan de ştiri 2M că mai multe case din oraşele din apropiere s-au prăbuşit parţial sau total, iar electricitatea şi drumurile au fost întrerupte în unele locuri.

Autorităţile lucrează pentru a curăţa drumurile din provincia Al Haouz, pentru a permite trecerea ambulanţelor şi a ajutoarelor către populaţiile afectate, dar distanţele mari dintre satele de munte îngreunează evaluarea amploarii pagubelor.

Al Haouz este cunoscută pentru satele pitoreşti şi văile ascunse din zona Munţilor Atlas, precum şi pentru satele construite pe versanţii munţilor.

Armata marocană şi serviciile de urgenţă s-au mobilizat pentru a veni în ajutorul zonelor afectate de pagube, dar drumurile care duc spre regiunea muntoasă din jurul epicentrului sunt blocate de vehicule şi stânci prăbuşite, încetinind eforturile de salvare. Camioane încărcate cu pături, paturi de campanie şi echipamente de iluminat încercau să ajungă în acea zonă greu încercată, a anunţat agenţia oficială de presă MAP.

Se aşteptă ca numărul victimelor să crească în timp ce salvatorii se străduiau să ajungă în zonele îndepărtate cele mai afectate.