Peste 200 de instanțe și parchete cer desființarea Secției Speciale! Doar trei instanțe o susțin
Peste 200 de instanțe și parchete din țară în care în ultimele trei zile s-au întrunit Adunările generale ale magistraților s-au pronunțat pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Pentru menținerea acestei structuri de parchet au votat doar trei instanțe din țară. La solicitarea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, conducerile instanțelor s-au întrunit pentru a decide asupra altor trei teme - schimbarea ciclului de școlarizare la Institutul Național al Magistraturii, renunțarea la pensionarea anticipată și trecerea la completurile de 3 judecători în apel.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis magistraților din România o scrisoare în care îi invită să-și exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni:
1 Schema de pensionare anticipată a magistraților. S-ar impune sau nu prorogarea intrării în vigoare a acesteia? S-ar impune sau nu abrogarea acesteia?
2. Trecerea la complete de 3 judecători în apel. (Considerăm pertinente aceleași întrebări menționate la pct 1)
3. Noul ciclu temporar de școlarizare la INM (4 ani). (Considerăm pertinente aceleași întrebări menționate la pct 1)
4. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor Speciale din Justiție. Se impune desființarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a înființat și revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a înființat și în ce sens anume?
Începând de miercuri, la instanțele și parchetele din țară au loc adunări generale în care se votează asupra acestor patru teme. Până vineri după-amiază au votat judecători și procurori din peste 200 de instanțe și parchete din țară. Potrivit surselor HotNews.ro, pentru menținerea Secției speciale au votat în adunările generale doar trei instanțe - Curtea Militară de Apel, Curtea de Apel Oradea și Judecătoria Hunedoara. Restul s-au exprimat, în unanimitate sau în majoritate, pentru desființarea acestei structuri de parchet.
Vineri, în ultima zi în care au loc adunări generale, s-au exprimat în unanimitate sau majoritate pentru desființarea Secției speciale mai multe instanțe și parchete:
Tribunalul Olt - majoritate pentru prorograrea intrării în vigoare pentru pensionarea anticipată, majoritate pentru desființarea Secției speciale
Parchetul Curții de Apel Pitești - unanimitate pentru desființarea Secției
Tribunalul Ialomița , Tribunalul Dolj - majoritate menținere pensionare anticipate, majoritate pentru desființarea Secției
Parchetul Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc - unanimitate pentru desființarea Secției
Parchetul Judecătoriei Râmnicu Sărat - unanimitate pentru desființarea SIIJ
Parchetul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin - vot pentru desfiintarea SIIJ
Tribunalul Constanța - majoritate covârșitoare pentru desființarea SIIJ
Tribunalul Timiș - majoritate pentru desființarea Secției speciale
Curtea de Apel Constanța - menținere pensionare anticipată, majoritate absolută pentru desființarea secției
Parchetul Curții de Apel Pitești - majoritate pentru desființarea Secției de anchetare a magistraților
Parchetul Tribunalului Gorj - vot pentru desființarea SIIJ
Judecătoria Miercurea Ciuc - majoritate pentru prorogarea schemei de pensionare anticipată, unanimitate pentru desființarea SIIJ