UPDATE Ora 10.06: Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip, a declarat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că, din cei 350 de cetățeni români și membri de familie ai acestora aflați în Fâșia Gaza, peste 200 au cerut sprijinul în vederea evacuării.

„Aceștia sunt în apropierea punctului de trecere, sunt relativ grupați și suntem în contact cu ei. Până acum, situația de securitate din teren nu a permis evacuarea lor în siguranță”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAE.

---

Peste 200 de cetățeni români au ajuns la Rafah, punctul de trecere a frontierei dintre Gaza și Egipt, și așteaptă evacuarea în România, au declarat pentru G4Media surse oficiale.

Ei ar urma să se îmbarce în autobuze și să meargă spre un aeroport egiptean, de unde să plece spre România, potrivit surselor citate.

Israelul a transmis în weekend un ultimatum populației din nordul fâșiei Gaza să evacueze locuințele și să părăsească regiunea.

Autoevacuarea locuitorilor din Gaza are loc pe fondul atacurilor organizației teroriste Hamas asupra Israelului, urmate de riposta forțelor armate israeliene.

În Palestina (West Bank, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est) trăiește o comunitate mixtă româno-palestiniană estimată la 2000 de persoane, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Majoritar, cetățenii români din Palestina posedă și cetățenia palestiniană, dobândită în urma căsătoriei mixte.

Comunitatea este compusă în principal din următoarele categorii:

  • Femei cu cetățenie română căsătorite cu palestinieni (absolvenți de studii universitare în România sau oameni de afaceri care au petrecut anumite perioade în România)
  • Copiii rezultați din familiile mixte sus-menționate, cetățeni români
    Cetățeni palestinieni absolvenți de studii universitare în România (în perioada 1970-prezent), buni vorbitori de limbă română, atașați de valorile culturale românești, purtători de mesaj identitar românesc în Palestina