Peste 20 de șefi de spionaj au participat la o reuniune secretă în Singapore
Circa 20 de șefi de agenții de spionaj, inclusiv din Statele Unite și China, au participat la o reuniune secretă desfășurată în marja summitului de securitate Shangri-La Dialogue, organizat în acest weekend în Singapore, relatează Reuters, citând cinci surse apropiate dosarului care s-au exprimat sub rezerva anonimatului.
FOTO EPA-EFE
Reuniunea informală a avut loc joi seara, au precizat sursele Reuters, potrivit cărora nu este prima întâlnire de acest fel în marja summitului de securitate Shangri-La Dialogue. Totuși, este pentru prima oară când apar informații publice despre acest eveniment, notează Reuters.
Statele Unite au fost reprezentate de directoarea comunității naționale de informații, Avril Haines. Cei doi giganți ai Asiei, China și India, au avut la rândul lor participanți la reuniune. În schimb, Rusia nu a fost prezentă în contextul războiului din Ucraina.
„Această reuniune este o etapă importantă în agenda internațională din umbră”, a declarat o persoană aflată la curent cu discuțiile.
„Ținând cont de evantaiul de țări implicate, nu este vorba de un festival de artizani, ci mai degrabă de un mijloc de a promova o înțelegere mai profundă în privința intențiilor și rezultatelor”, a adăugat sursa Reuters.
„Există un cod tacit între serviciile de informații potrivit cărora pot comunica în timp ce diplomația, mai oficială și mai deschisă, este mai dificilă - este un factor foarte important în timp util, iar evenimentul din Singapore contribuie la promovarea aceastuia”, a subliniat ea.
Un purtător de cuvânt al Ministerului singaporez al Apărării a declarat că Shangri-La Dialogue oferă un cadru unde „participanții, inclusiv oficiali din serviciile de informații, profită de ocazie pentru a-și întâlni omologii”.
„Ministerul singaporez al Apărării poate facilita unele dintre aceste reuniuni bilaterale sau multilaterale. Participanții au găsit benefice aceste reuniuni organizate în marja dialogului”, a declarat el.
Ambasada Statelor Unite în Singapore a transmis că nu deține informații despre reuniunea șefilor de spionaj. Guvernele chinez și indian nu au făcut comentarii, subliniază Reuters.
Reuniunile importante ale serviciilor secrete sunt extrem de rare și nu sunt făcute publice niciodată, notează agenția de știri citată.
În timp ce nu se cunosc detalii despre discuțiile specifice purtate în Singapore, războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei și criminalitatea transnațională au figurat pe agendă, a precizat o sursă Reuters aflată la curent cu discuțiile.
Prezent la Shangri-La Dialogue, viceministrul ucrainean al Apărării Volodimir Havrilov a declarat că nu a asistat la nicio reuniune a serviciilor de informații.
O altă sursă a declarat că tonul reuniunii era de colaborare și cooperare, și nu de confruntare.
Contacte americano-chineze
Peste 600 de delegați din 49 de țări s-au reunit la imensul hotel Shangri-La pentru trei zile de ședințe plenare, dar și reuniuni bilaterale și multilaterale ținute cu ușile închise.
Discursul principal a fost ținut de premierul Australiei, Anthony Albanese. Alți vorbitori au fost secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, precum și omologii săi chinez, britanic, japonez, canadian, indonezian și sud-coreean.
Avril Haines a făcut parte din delegația oficială a Statelor Unite la Shangri-La Dialogue. În cursul unei discuții despre securitatea cibernetică, ea i-a răspuns unui ofițer militar chinez că vede drept esențială cooperarea între țări chiar și în caz de neîncredere pentru a înlesni discuțiile pe chestiuni de interes reciproc și pentru a preveni riscurile de escaladare.
Directorul CIA, William Burns, s-a deplasat luna trecută la Beijing pentru a se întâlni cu omologii săi chinezi în contextul în care administrația Biden caută să consolideze comunicarea cu Beijingul, amintește Reuters.
Sursa: adevarul.ro