Peste 20 de copii cu suspiciune de toxiinfecție alimentară, la o școală din Ploiești
Peste 20 de copii de la o școală din municipiul Ploiești sunt suspecți de toxiinfecție alimentară, ei prezentând simptome specifice, precum vărsături, greață și amețeli. Reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, Marius Mihai, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că 23 de copii de clasele V-VIII de la Școala 'Elena Doamna' din Ploiești prezintă vărsături, greață și amețeli, ei fiind suspecți de toxiinfecție alimentară.
Conform sursei citate, opt copii au fost preluați de părinți, cel mai probabil pentru a fi transportați la spital, iar alți 15 se află la cabinetul școlii, pentru evaluare și triaj, urmând a se decide dacă vor fi transportați la spital.
La fața locului se află mai multe echipaje SMURD și ambulanțe.
''Avem la fața locului nouă ambulanțe, dintre care cinci de la SAJ și 4 de la ISU, inclusiv un echipaj cu medic care se ocupă de triere. Deocamdată, dintre cei evaluați, șase vor fi transportați cu ambulanțele la spital', a declarat, pentru AGERPRES, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Prahova, medicul Daniel Nicolae.
Luni a fost prima zi din cursul acestui an școlar în care în unitățile de învățământ din Prahova au fost distribuite produsele din programul guvernamental 'Lapte și corn'.
Administratorul public al județului, Fabioara Ionescu, a declarat, pentru AGERPRES, că licitația a fost câștigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea și Voipan. ''Noi am pornit această licitație pentru lapte și corn (...) încă de la sfârșitul lunii august, când am primit numărul de elevi care urmează să fie în acest an școlar, număr pe care ni l-a dat Inspectoratul Școlar. Între timp (...) au fost o serie de contestații și la această dată s-a încheiat contractul de furnizare lapte și corn. S-au pierdut aproape 54 de zile din acest an școlar. Azi a început furnizarea în școli a laptelui și cornului și sper să nu avem probleme mai departe, în sensul că și acum suntem la Curtea de Apel. Cel care a pierdut de mai multe ori, iar CNSC nu i-a dat dreptate, acum ne-a dat în judecată, dar putem încheia contractul chiar dacă suntem în instanță', a declarat Fabioara Ionescu.
Potrivit acesteia, valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fără TVA, iar de aceste produse beneficiază 74.510 elevi.
Firma care produce laptele distribuit în școlile din județul Prahova a fost amendată, în primăvara anului 2012, pentru punerea în consum de produse infestate cu stafilococ auriu după ce analizele au confirmat prezența stafilococului auriu în probele de lapte prelevate în urma înregistrării a 63 de cazuri de toxiinfecție alimentară la copii. Potrivit unui comunicat al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova emis la acel moment, probele de lapte din cele două loturi incriminate au fost trimise spre analiză către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, laboratorul confirmând prezența stafilococului auriu în probele respective și ineficiența pasteurizării. Ulterior, reprezentanții firmei Ecolact au anunțat că vor da în judecată autoritățile, în condițiile în care analizele paralele au infirmat existența acestui stafilococ în lapte.
'Rezultatul analizelor pentru probele din loturile incriminate primite de la laboratorul de analize microbiologic pentru produse agroalimentare autorizat RENAR și ANSVSA vin să indice ferm și fără urmă de îndoială lipsa oricărei contaminări cu Stafilococ auriu a laptelui procesat în fabrica de la Păulești contrar rezultatului pozitiv al buletinului de analiză din cadrul anchetei ANSVSA și DSVSA Prahova în urma căreia am fost acuzați pentru punere în consum de produse cu parametri biologici depășiți', se arăta într-un comunicat emis atunci de firma Ecolact. AGERPRES