Peste 15.000 de angajați ai Poștei Române din mai mult de 800 de subunități poștale participă la protest
Angajații din Poșta Română continuă protestul, la acesta participând, joi, în prima zi, peste 15.000 de persoane din peste 1.000 de subunități poștale, a declarat pentru AGERPRES secretarul general al Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), Ionel Oțelea.
Potrivit sindicaliștilor, după cele 8 luni de tergiversare, când conducerea Poștei a prezentat o ofertă de salarizare mult sub așteptările create, aceasta a fost respinsă ferm de către salariații care și-au radicalizat pozițiile după atâta așteptare.
SLPR precizează că acesta este motivul pentru care în Poșta Română are loc o mișcare de revoltă a salariaților, care nu mai vor să-și urmeze și să asculte de liderii de sindicat și care, din informațiile sindicatului, își vor radicaliza și mai mult pozițiile și vor deveni din ce în ce mai înverșunați, pe măsură ce timpul trece, făcând dificilă adoptarea unei soluții negociate.
Conform sindicaliștilor, în timpul celor 8 luni de negocieri, SLPR a atras atenția asupra riscurilor generate de amânările succesive în adoptarea unei soluții, prin: informarea directorului general, în timpul celor 7-8 runde de negociere, inclusiv în timpul celor 3 întâlniri ce au avut loc cu Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională; acțiunile de protest: mitingul din 7 mai 2016; pichetele de protest din toată țara, ce au avut loc la prefecturi; acțiunile de protest ce au avut loc în toată țara în data de 27 septembrie 2016; acțiunile de avertisment, din toate județele, de la începutul lunii octombrie 2016.
"Izbucnirea revoltei salariaților, sătui de negocierile și promisiunile fără rezultat și de refuzul CNPR de a accepta majorarea cu suma avansată de SLPR (sumă cu cel puțin 25% mai mică decât cererea inițială) și decizia lor de a-și rezolva singuri problemele, fără a mai accepta acțiunile de protest propuse de SLPR, (pichete, marșuri, mitinguri), sunt, în opinia noastră, responsabilitatea exclusivă a echipei de management a Poștei Române. În acest moment se află în protest, peste 15 mii de salariați din Poșta Română, lucrători în peste 800 de subunități poștale din toate județele țării", se mai precizează în comunicat.
Sindicaliștii din Poșta Română au încetat joi activitatea în mai multe puncte de lucru din București și din țară după ce negocierile cu reprezentanții companiei au eșuat miercuri seară.
De asemenea, aceștia au pichetat miercuri dimineață, începând cu ora 10:00, sediul central al companiei, nemulțumiți de propunerile venite din partea conducerii companiei, care condiționează majorările salariale de concedieri. Ulterior în cursul zilei de miercuri aceștia au intrat la negocieri cu directorul companiei, Alexandru Petrescu.
În data de 27 septembrie, Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România a organizat o acțiune de protest solicitând majorarea salariului cu 200 de lei. Aceștia au amenințat cu încetarea lucrului la începutul lunii noiembrie în cazul în care cererea lor nu va fi soluționată. Majorarea salarială solicitată de 200 de lei brut însemna un efort pentru companie de 5 milioane de lei lunar.
Poșta Română, companie națională înființată conform Legii 31/1990, nefiind o instituție publică, este deținută de statul român, prin Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), în proporție de 75%, și Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%.
Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie.
Poșta Română rămâne compania cu cea mai mare cifră de afaceri din acest sector de activitate, dar și cel mai mare angajator din România, cu puțin peste 25.000 de angajați.
AGERPRES