Peste 1.000 de protestatari, clienți cu credite în franci elvețieni, solicită în Piața Victoriei adoptarea Legii conversiei

Peste 1.000 de protestatari, clienți cu credite în franci elvețieni, solicită în Piața Victoriei adoptarea Legii conversiei

Peste 1.000 de persoane, clienți cu credite în franci elvețieni contractate în băncile comerciale din România, protestează, la această oră, în Piața Victoriei și solicită autorităților adoptarea Legii conversiei pentru acordarea de facilități și discounturi celor împrumutați.

'Din 15 ianuarie, am încercat, pe căi amiabile, legale, normale, să discutăm și să ne spunem ofurile, dorințele de a avea o viață normală și liniștită. Am încercat inclusiv negocierile cu băncile. Suntem și în acest moment în negocieri cu băncile și încercăm să rezolvăm tot pe cale amiabilă, pentru că așa nu se mai poate. Am ajuns într-un impas din care nu mai putem să scăpăm. Avem nevoie de Legea conversiei, avem nevoie de o viață liniștită și vrem ca bancherii vinovați să fie cercetați pentru ceea ce au făcut. Trebuie să înțeleagă și Parlamentul și Guvernul Românei că Legea conversiei este singura variantă. Vrem să avem o viață liniștită și să împărțim povara cu băncile, dar care nu sunt dispuse să-și asume această responsabilitate. Singurii care pot face ceva sunt parlamentarii noștri, puși acolo de noi în sprijinul cetățenilor, și nu al băncilor', a afirmat, duminică, Cătălin Voivozeanu, membru al Grupului Clienților cu Credite în CHF /GCCC/.

La rândul său, Daniel Teodorescu, un alt membru al GCCC, a subliniat că membrii Grupului pe care îl reprezintă au așteptat, în ultimele luni, un semn "cât de mic" din partea autorităților.

'Am așteptat un semn, cât de mic, de la cetățeanul de la Cotroceni. Am așteptat o lege care să ne ajute pe toți, dar din nou doar declarații populiste. Când justiția dă sentințe diferite în aceleași cauze, există un singur numitor comun: cei care instrumentează, judecători și procurori, sunt cumpărați sau nu?', a menționat Teodorescu.

Grupul Clienților cu Credite în franci elvețieni /G.C.C.C./ organizează, duminică, între orele 15,30-18,30, în Piața Victoriei, un miting prin care protestează față de atitudinea clasei politice și a Băncii Naționale a României /BNR/ în problema creditelor acordate în această monedă.

Din informațiile Jardarmeriei, la eveniment sunt prezente în jur de 1.000 de persoane.

Protestatarii scandează sloganuri la adresa băncilor și afișează pancarte cu mesaje, precum: 'Nu vrem banii de la stat, Vrem sistem reglementat', 'BNR reglementează, doar băncile dictează!' sau 'Banca = Cămătar legalizat de BNR și de stat'.

Prin Legea conversiei se solicită calcularea unui curs inițial plus 20%, iar o altă propunere aparținând deputatei Ana Birchall face referire la stabilirea unui curs mediu lunar, de la momentul încheierii contractului de credit și până în prezent. Legea conversiei face referire la creditele contractate în toate monedele, nu doar în franci elvețieni.

Conform datelor Băncii Naționale a României /BNR/, portofoliile băncilor comerciale din România aveau, la 1 ianuarie 2015, un număr de 65.000 de persoane cu credite în franci elvețieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea împrumuturilor.

'În portofoliile băncilor comerciale din România figurau, la 1 ianuarie, 65.000 de persoane cu credite în franci elvețieni. Dintre acestea, 36.546 au cerut, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea acestor împrumuturi', a menționat, duminică, pentru AGERPRES, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Acesta a precizat, totodată, că din totalul cererilor de conversie sau restructurare a creditelor în franci elvețieni, 15.594 au fost soluționate, iar 20.000 sunt în lucru. În acest context, un număr de 30.000 de clienți nu au înaintat băncilor nicio cerere de conversie sau restructurare a creditelor pe care le au în această monedă.

Potrivit estimărilor din piață, băncile au externalizat, de-alungul timpului, aproximativ 20.000 de credite în franci elvețieni.

În data de 15 ianuarie 2015, francul elvețian s-a apreciat puternic pe piețele internaționale, câștigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a renunțat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.

Câteva dintre soluțiile pentru clienții cu credite în franci agreate în cadrul unei întâlniri între conducerea executivă a Băncii Naționale a României, conducerile băncilor comerciale care au acordat credite în franci elvețieni și conducerea Asociației Române a Băncilor au vizat anumite soluții individualizate precum menținerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în franci la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia creditelor la cursul zilei și/sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei, dar și reducerea temporară a ratei dobânzii pentru a compensa efectul aprecierii CHF, însă doar în baza unor negocieri individuale și fără a discrimina debitorii în alte monede.

În context, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) susține că este necesară o soluție legislativă prin care să se impună împărțirea riscurilor și aplicarea principiului echității.

Până în acest moment, doar Banca Transilvania /BT/ a venit cu o schemă de conversie a creditelor contractate în franci elvețieni. În data de 7 mai, directorul general al BT, Omer Tetik, anunța că 5.200 de clienți ai Volksbank au acceptat conversia acestor credite, dintr-un total de 18.300 de clienți.

Conversia se va realiza la cursul BNR din data semnării documentației în fața notarului public.

Banca Transilvania a achiziționat, la finalul anului trecut, 100% din acțiunile Volksbank România de la Osterreichische Volksbanken, Groupe BPCE, DZ Bank și WGZ Bank. Documentele de perfectare a tranzacției pentru achiziționarea directă și indirectă 100% din acțiunile Volksbank România au fost semnate în data de 7 aprilie a acestui an.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...