Peste 1.000 de pelerini au murit la Mecca pe fondul temperaturilor de peste 50 de grade Celsius. Egiptul a format o celulă de criză

Peste 1.000 de pelerini au murit la Mecca pe fondul temperaturilor de peste 50 de grade Celsius. Egiptul a format o celulă de criză

Numărul pelerinilor morți în acest an a depășit 1.000, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind credincioși neînregistrați care au efectuat marele pelerinaj musulman Hajj la Mecca, în Arabia Saudită, pe căldură extremă, relatează The Guardian.

Pelerini musulmani la Muntele Arafat FOTO EPA-EFE

Pelerini musulmani la Muntele Arafat FOTO EPA-EFE

Noile decese raportate joi au inclus 58 de egipteni, potrivit unui diplomat arab care a furnizat o defalcare potrivit căreia din cei 658 de egipteni care au murit 630 erau pelerini neînregistrați.

Aproximativ 10 țări au raportat 1.081 de decese în timpul pelerinajului, care reprezintă unul dintre cei cinci piloni ai islamului pe care toți musulmanii au datoria să-l îndeplinească cel puțin o dată în viață.

Pelerinajul Hajj-ul, al cărui moment este determinat de calendarul islamic lunar, a căzut din nou în acest an în timpul verii saudite caniculare.

Centrul meteorologic național a raportat o temperatură maximă de 51,8 C săptămâna aceasta la Marea Moschee din Mecca.

Un studiu saudit publicat luna trecută a arătat că temperaturile din zonă cresc cu 0,4 C în fiecare deceniu.

În fiecare an, zeci de mii de pelerini încearcă să se alăture hajj-ului prin canale neregulate, întrucât nu își permit să plătească permisele oficiale mult prea scumpe pentru mulți dintre ei.

Autoritățile saudite au raportat că au evacuat sute de mii de pelerini neînregistrați din Mecca în această lună, însă se pare că mulți dintre ei sunt dintre cei care au participat la principalele rituri ce au început vinerea trecută. Acest grup era cel mai vulnerabil, întrucât fără autorizații oficiale nu au putut accesa spațiile cu aer condiționat prevăzute pentru cei 1,8 milioane de pelerini înregistrați.

Pelerini musulmani în spații autorizate la Mecca FOTO EPA-EFE

Pelerini musulmani în spații autorizate la Mecca FOTO EPA-EFE

„Oamenii erau obosiți după ce au fost urmăriți de forțele de securitate înainte de ziua lui Arafat. Erau epuizați”, a declarat joi un diplomat arab despre rugăciunile în aer liber de sâmbătă, care au marcat punctul culminant al pelerinajului.

Diplomatul a explicat că principala cauză a morții pelerinilor egipteni a fost căldura extremă, care a provocat complicații legate de hipertensiune arterială și alte probleme de sănătate

Oficialii egipteni au mers în vizită la spitale pentru a obține informații și a ajuta pelerinii egipteni să primească îngrijiri medicale, a anunțat joi ministerul de externe într-un comunicat.

„Cu toate acestea, există un număr mare de cetățeni egipteni care nu sunt înregistrați în bazele de date pentru hajj, ceea ce presupune un efort dublu și un timp mai îndelungat pentru a căuta persoanele dispărute și a le găsi rudele”, se mai arată în comunicat.

Președintele Egiptului Abdel Fatah al-Sisi a ordonat ca o „celulă de criză” condusă de prim-ministru să se ocupe de procedurile necesare.

Sisi a subliniat „necesitatea unei coordonări imediate cu autoritățile saudite pentru a facilita primirea cadavrelor decedaților și pentru a simplifica procesul”, se arată într-un comunicat al biroului său.

Pakistanul și Indonezia au confirmat, de asemenea, mai multe decese joi.

Din cei aproximativ 150.000 de pelerini ai săi, Pakistanul a înregistrat până acum 58 de morți, a spus un diplomat. „Cred că, având în vedere numărul mare de oameni, având în vedere vremea, acest fapt este pur și simplu natural”, a spus diplomatul.

În ceea ce privește Indonezia, care a avut aproximativ 240.000 de pelerini, numărul morților a crescut la 183, a declarat ministerul său pentru afaceri religioase, comparativ cu 313 decese înregistrate anul trecut.

Decese ale pelerinilor au fost confirmate și de Malaysia, India, Iordania, Iran, Senegal, Tunisia, Sudan și regiunea autonomă irakiană Kurdistan. În multe cazuri, autoritățile nu au precizat cauza.

Prietenii și rudele îi caută pe pelerini dispăruți, în spitale și cerând ajutor online, temându-se de ce e mai rău.

Doi diplomați au declarat joi că autoritățile saudite au început procesul de înmormântare a pelerinilor morți, spălând cadavrele și înfășurându-le pânză de înmormântare albă și pregătindu-le pentru a fi îngropate.

„Înmormântarea este făcută de autoritățile saudite. Au propriul lor sistem, așa că doar monitorizăm asta”, a spus un diplomat, care a spus că țara sa lucrează pentru a-i anunța pe cei dragi.

Celălalt diplomat a spus că ar fi imposibil să anunțe atât de multe familii din timp, mai ales în Egipt, unde numărul de morți este foarte mare.

Arabia Saudită nu a furnizat informații despre decese, însă a raportat peste 2.700 de cazuri de „epuizare de căldură” doar duminică.

Anul trecut, diferite țări au raportat peste 300 de decese în timpul hajjului, majoritatea indonezieni.

Momentul hajj-ului se decalează cu 11 zile mai devreme în fiecare an în calendarul gregorian, ceea ce înseamnă că anul viitor va avea loc la începutul lui iunie, potențial în condiții mai răcoroase.

Un studiu din 2019 al jurnalului Geophysical Research Letters arăta că, din cauza crizei climatice, stresul termic pentru pelerinii hajj va depăși „pragul de pericol extrem” între 2047 și 2052, respectiv între 2079 și 2086, „cu o frecvență și intensitate tot mai mari pe măsură ce secolul progresează”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii