Peste 1.000 de oameni asistă la ceremoniile dedicate reînhumării Reginei-Mamă Elena, desfăşurate la Curtea de Argeş

Peste 1.000 de oameni asistă la ceremoniile dedicate reînhumării Reginei-Mamă Elena, desfăşurate la Curtea de Argeş

Peste 1.000 de oameni s-au strâns, sâmbătă, în curtea mănăstirii Curtea de Argeş, pentru a asista la ceremoniile dedicate reînhumării Reginei-Mamă Elena.

Slujba de înmormântare este oficiată de înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în vechea catedrală ctitorită de Neagoe Basarab.

La ceremonia religioasă asistă Custodele Coroanei Române, Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia, Principesa Maria alături de Ducele Amedeo de Aosta, Principesa Mafalda (fiica Ducelui De Aosta) şi Lord Peter Rosslyn (şeful Casei Principelui de Wales şi Ducesei de Cornwall).

Ceremonia îngropării va avea loc în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. La momentul intrării sicriului în criptă vor fi trase 21 de focuri de armă, iar Muzica Militară va intona Imnul Naţional şi Imnul Regal.

Ceremonia funerară se va încheia după ce Custodele Coroanei Române, Margareta, va ieşi din catedrală cu stindardul Reginei-mamă împăturit şi îl va da în grijă Aghiotantului Regal, pentru a fi expus ulterior în muzeul de la Săvârşin.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a ajuns în ţară vineri dimineaţa, pe Aeroportul Internaţional Otopeni, cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române.

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO


Cortegiul funerar s-a deplasat apoi la Palatul Elisabeta , unde sicriul a fost depus pentru scurt timp în Sala Regilor. Custodele Coroanei, Margareta, principele Radu şi principesele Sofia şi Maria s-au recules la catafalc, momentul având un caracter privat.

De la Palatul Elisabeta, cortegiul funerar a plecat spre Curtea de Argeş , pe traseul Chitila - Titu - Găeşti - Topoloveni - Piteşti.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Opt militari de la Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada" din Curtea de Argeş au purtat sicriul din maşină în vechea catedrală şi l-au aşezat pe catafalc, cu crucea de lemn, stindardul Reginei-Mamă şi coroana cu flori albe.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


După un moment cu caracter privat, publicul a putut intra în catedrală să se închine la catafalc.

Regina Elena a murit în Elveţia, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne. AGERPRES / (AS - autor: George Onea, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”