Peste 100 de membri USR cer Biroului Naţional al partidului să anuleze decizia de excludere a Olimpiei Ardelean
Un număr de 117 membri ai Uniunii Salvaţi România au semnat un apel prin care cer să fie inclusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Birou Naţional al USR o decizie de anulare a sancţiunii "disproporţionate" aplicate Olimpiei Ardelean, exclusă din partid.
Apelul a fost publicat pe pagina de Facebook a mai multor semnatari printre care se numără: deputaţii Cristian Seidler, Tudor Benga, Stelian Ion, europarlamentarul Nicolae Ştefănuţă, senatorul Mihai Goţiu, consilierul municipal Ana Ciceală, Dumitru Dobrev, Teodora Stoian, Andrei Macsut (toţi membri ai Biroului Naţional USR); senatorii Vlad Alexandrescu, Cristian Ghica şi Florina Presadă, deputatul Mihai Botez, preşedintele USR Dolj, Adrian Prisnel, preşedintele USR Satu Mare, Radu Creţu, preşedintele USR Constanţa, Remus Negoi, preşedintele USR Sector 3, Bogdan Stroe, preşedintele USR Botoşani, Andrei Dranca, preşedintele USR Sector 4, Marius Gheorghe, preşedintele USR Cluj, Cătălin Sălăgean.
Alte solicitări adresate de către semnatari "echipei Barna" sunt:
"Să explice refuzul repetat de a include pe ordinea de zi a şedinţelor Biroului Naţional USR discutarea sesizărilor cu privire la membri ai echipei Barna. Să includă pe ordinea de zi a şedinţelor viitoare ale Biroului Naţional USR, începând cu proxima, dezbateri ale sesizărilor în funcţie de gravitatea faptelor reclamate, nu a apartenenţei persoanelor reclamate la diverse grupări din partid. Să dezavueze comparaţia făcută de un membru al Biroului National USR dintre membrii USR observatori la şedinţele BN şi membrii mişcărilor fasciste. Să înceteze hărţuirea membrilor USR critici la adresa echipei Barna. Să promoveze în interiorul partidului un climat de încredere bazat pe profesionalism, predictibilitate şi asumarea răspunderii politice, nu de vendetă faţă de vocile critice interne", se arată în apel.
Se menţionează, totodată, că Biroul Naţional al USR a exclus din partid, în şedinţa de miercuri, "după trei ore de dezbateri", un membru al Biroului Judeţean Ilfov, pentru o postare pe Facebook.
"Pe ordinea de zi, stabilită de preşedintele Dan Barna, se aflau sesizări la adresa a şase membri USR, toţi cu poziţii critice faţă de diferite decizii ale conducerii partidului. Audierile s-au oprit la cel de-al doilea membru cercetat, în jurul orei 12,00, când o parte dintre membrii Biroului Naţional părăsiseră sala. Colega noastră Olimpia Ardelean, membru al Biroului Judeţean Ilfov, a fost exclusă pe baza unei postări de pe contul ei personal de Facebook, în care sesiza nereguli din cadrul organizaţiei judeţene. De fapt, un avertizor de integritate a fost exclus din USR pentru că şi-a făcut treaba, pentru că deranjează. Motivarea majorităţii de 13 care a votat excluderea în Biroul Naţional a fost că postarea Olimpiei Ardelean a adus prejudicii de imagine partidului şi astfel s-au pierdut voturi în campania de prezidenţiale, prejudiciu de altfel nedovedit, ci calificat ca fiind 'potenţial'", se precizează în apel.
Semnatarii apreciază că "genul acesta de execuţii politice nu au nimic de-a face cu valorile USR", iar prin şedinţa de miercuri partidul a "pierdut masiv într-un aspect esenţial al lui: libertatea de exprimare şi respectul pentru dreptul la opinie" al membrilor.
"Mai mulţi colegi şi-au anunţat astăzi demisia din USR în urma celor întâmplate. Excluderile nedemocratice sunt cu adevărat un motiv temeinic de dezamăgire. Îi îndemnăm însă pe membrii USR care nu sunt de acord cu echipa Barna să rămână în partid şi să îl facă mai democratic. Un partid care îşi propune să salveze România nu va reuşi asta pedepsind exprimarea legitimă a opiniei, pentru a face pe plac oricărui şef ar fi vremelnic la conducerea sa. Este un moment greu pentru USR, dar unul propice pentru a arăta cetăţenilor României că nu toate partidele sunt la fel. Vom reuşi asta doar cu dezbateri democratice şi consistente în interiorul USR, nu cu excluderi ale persoanelor incomode conducerii", adaugă autorii apelului. AGERPRES