Peste 1 milion de doze de vaccinuri anti-COVID Moderna ajung în România în plin scandal DNA privind achiziția de seruri
În plin scandal DNA cu privire la achiziția de vaccinuri anti-COVID, România mai primește 1,2 milioane de doze de la compania Moderna – plătite în urmă cu mai bine de doi ani. Experții în domeniu consultați de „Adevărul“ sunt de părere că avem în continuare nevoie de vaccin, în contextul în care virusul SARS-CoV-2 încă ucide.
În România încă se moarte de Covid, iar țara noastră are nevoie de vaccin
În timp ce procurorii DNA anchetează modul în care, în anul 2021, au fost achiziționate vaccinurile anti-COVID, în România urmează să ajungă încă un 1,2 milioane de doze de ser de la Moderna. „Este un vaccin adaptat tulpinilor de acum. Este un vaccin care trebuia oricum livrat pentru că fusese plătit în urmă cu mai bine de doi ani ca şi avans la contractul iniţial“, spunea acum câteva zile ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Vorbim însă despre vaccinuri pe care nu prea le mai dorim. Motivul? Există teama că acestea nu vor fi folosite, vor expira și vor fi aruncate la gunoi. Practic, pierdem bani de două ori: banii plătiți pe vaccinurile nefolosite, dar și banii pe care trebuie să-i dăm pentru o eventuală distrugere a acestora. Neutralizarea, spune tot ministrul, ar costa câteva sute de mii de euro. „Nu sunt sume aşa de mari, sunt sume de ordinul sutelor de mii de euro pentru milioane de doze de vaccin, dar sigur sunt sume care grevează bugetul de stat“, a mai afirmat ministrul.
Așadar, am plătit un produs de care nu mai avem atât de multă nevoie. Însă, vrem, nu vrem, trebuie să-l primim. Doar dacă, cine știe, reușim să ajungem la o înțelegere cu producătorii. „Contractul nu se poate modifica decât cu acordul ambelor părţi. Noi nu mai vrem să luăm vaccinuri, dar după cum ştiţi există două părţi semnatare ale unui contract şi până acum nu avem acordul decât în cazul unuia dintre cei patru producători“, a mai explicat ministrul Sănătăţii.
Epidemiolog: „Avem nevoie de vaccin“
Se pune, așadar, întrebarea firească: avem, într-adevăr, nevoie în continuare de vaccinuri anti-COVID , și dacă da, care ar fi cantitatea necesară? „Acest vaccin previne într-o măsură importantă formele grave de boală. Din păcate, o parte importantă a celor care ajung să fie infectați sunt cu patologii asociate sau sunt la vârsta a treia. Ambele situații predispun la forme grave de boală care se pot solda cu decese“, a explicat pentru „Adevărul“ epidemiologul Emilian Popovici.
Expertul susține că avem nevoie de vaccin anti-COVID în România, însă cantitatea trebuie să răspundă unor nevoi reale. „Logic și rațional ar fi ca responsabilii să facă o estimare a nevoii potențiale de vaccin și să achiziționeze pentru această nevoie. Sigur, nu poți să cumperi la fix. Adică, am achiziționat 100.001 vaccinuri și le vom consuma pe toate. Vom avea un surplus, evident, însă este o pierdere asumată. Dar trebuie să fie rezonabilă“, este de părere expertul.
Și medicul de familie Mihai Mara consideră că în momentul de față în România există nevoia de vaccinare anti-COVID: „Avem persoane cu risc și trebuie să ne gândim la această categorie care, dacă vrea să se imunizeze, trebuie să aibă cu ce“.
Prin urmare, atenționează specialiștii, nu trebuie să cădem în cealaltă extremă. „Dacă s-a făcut o greșeală în trecut și s-a achiziționat o cantitate mai mare decât a fost necesar, asta nu înseamnă că acum nu mai trebuie să luăm deloc. Să ne gândim așa: dacă nu ar fi achiziționat, ar fi venit o nouă variantă Delta, și încă una, și încă una, și atunci am fi fost condamnați la moarte. Dacă au achiziționat prea mult, iată ce se întâmplă în prezent“, a mai spus dr. Popovici.
Depinde și cum pui problema când negociezi contractul de achiziție, continuă specialistul. „Poți să discuți în așa fel încât să angajezi o cantitate de vaccinuri care să fie rezonabilă și cu posibilitate de suplimentare. Eu așa aș face. Nici nu m-aș gândi să fac achiziții uriașe. Aș face o negociere pe o cantitate cu posibilitate de suplimentare la nevoie.“
Vocea pacienților: „Un milion de doze nu e mult“
Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, este și el tranșant în această problemă a nevoii de vaccinare anti-COVID. „Încă se îmbolnăvesc oameni, încă se moare de COVID-19, încă ne trezim cu complicații după boală. Sunt pacienți care au rămas cu sechele și cardiace, și renale, și respiratorii. Deci, DA, avem nevoie de vaccinuri pe stoc. Iar un milion de vaccinuri nu este o cantitate mare. E posibil să fie consumate până la perioada expirării.“
Epidemiologul Emilian Popovici este de părere că „10% doze care nu se vor folosi, adică ai 1,2 milioane și 100.000 de doze rămân nefolosite. Nu e de dorit să se întâmple asta, dar, dacă prin acele un milion de doze administrate ai salvat niște vieți, atunci se justifică pierderea, fiindcă viața nu are preț. Pe de altă parte, dacă vaccinarea nu va fi promovată, atunci, într-adevăr, există riscul ca aceste doze să fie prea multe, mai este de părere dr. Popovici. „Dacă va fi o campanie pro vaccinare susținută prin oameni credibili, eu sunt convins că nu vor rămâne cantități mari de vaccin.“
Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, contrazice această afirmație. „Un milion de doze mi se pare o cantitate mare. Populația nu se va vaccina. Nu vor există 1,2 milioane de persoane care vor veni să se imunizeze. Însă, dacă vorbim despre persoanele aflate în grupa de risc, în cazul acestora vaccinarea este mai mult decât justificată. Să nu uităm: în România încă se moare de COVID!“
Cui i-e frică de COVID-19
Infecția cu SARS-CoV-2 continuă și va continua, mai spune dr. Popovici. „La ora actuală, infecția cu SARS-CoV-2 poate fi privită ca și o altă infecție, inclusiv infecția cu virusul gripal. Este ceva obișnuit“.
Prin urmare, mai spune expertul, și oamenii s-au mai relaxat. „Oamenii își văd de treaba lor. Care vrea poartă mască, care nu vrea nu poartă. Care vrea ia măsuri, nici tulpinile nu sunt agresive cum au fost cele din anii trecuți. Prin urmare, nu există nici presiune pe sistem.“
Scandalul achiziției
Scandalul vaccinurilor anti-COVID achiziționate în anul 2021 își produce primele efecte: fostul premier Florin Cîțu este urmărit penal . La fel și miniștrii Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Pe scurt, potrivit DNA, în calitate de șef al Guvernului, Florin Cîțu a aprobat achiziția unei cantități mult mai mari de vaccin față de cât aveam nevoie. Este vorba, mai exact, despre 52,8 milioane de doze de Pfizer și Moderna, în valoare de peste un miliard de euro. Totul, în contextul în care România avea deja pe stoc 37,5 milioane de vaccinuri. Practic, acestea ar fi fost mai mult decât suficiente pentru imunizarea întregii populații a României, spun experții.
Vasile Barbu președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților din România, are o explicație pentru această achiziție: „În opinia mea, Cîțu a contractat această cantitate din servilism și din oportunism față de Uniunea Europeană. Deși știa că nu va fi utilizată.
Ce s-a întâmplat, de fapt? Uniunea Europeană deținea o anumită cantitate de vaccin care trebuia împărțită tuturor țărilor. Acestea foloseau vaccinul, iar ce rămânea se arunca. Prin urmare, paguba urma să fie suportată nu de UE, ci de fiecare țară în parte. Ideea a fost să împărțim între noi această pagubă. Ce avea de câștigat premierul? Susținere din partea Uniunii, spera el, în contextul în care imaginea îi era destul de șifonată la acea vreme în România“, spune Vasile Barbu.
Însă dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, vine cu contraargumente. „În aprilie-mai 2021, România nu avea vaccinuri. În iunie-august cererea era mai mare decât numărul de doze existente. Vorbim despre o disperare a tuturor, de teamă, de panică. Era o incertitudine totală. S-a cumpărat pentru că nimeni nu știa ce va urma. Era disperarea acelor momente, când te gândeai să iei ca să ai în caz de Doamne ferește. Să nu te prindă următorul val fără stocuri. Și ce să vezi? În toamnă ne-a lovit tulpina Delta . Ce s-ar fi întâmplat dacă Guvernul nu ar fi contractat vaccinul? La nivel de oportunitate, nu a fost o decizie greșită. Că au fost probleme administrative pe care DNA-ul le vede acum, că nu s-a respectat nu știu ce lege la momentul acela, asta nu știu. Nu pot să bag mâna-n foc că totul a fost în regulă din punct de vedere legal. Dar asta nu înseamnă că decizia de a semna contractul respectiv în avans nu a fost una bună“, a explicat specialistul.
Medic: Scade încrederea populației în imunizare
Pe de altă parte, mai există un aspect de luat în calcul. Acest scandal nu ar trebui privit doar din prisma unui prejudiciu financiar. Medicul de familie Mihai Mara a tras acest semnal de alarmă: „Ce vedem acum la televizor, informațiile care vin de-a valma, pe care poate nu le înțelegem în totalitate, aceste frânturi de adevăr induc în eroare publicul. Asistăm la un scandal cu dedesubturi adânci și care descurajează și mai mult vaccinarea în România. Nu mă refer nu numai la vaccinarea anti-COVID, ci la ideea de vaccinare în sine. Un scandal pe această temă scade încrederea populației în imunizare“.
Sursa: adevarul.ro