Pesedistul Vasile Marica, în fruntea protestului „spontan” din Ministerul Finanțelor
Sindicaliştii SedLex din Ministerul Finanţelor, conduși de Vasile Marica, anunță că ei sunt cei care au declanşat protestul spontan la sediul instituţiei. ”Colegii din Ministerul Finanţelor au declanşat un protest spontan. Se alătură colegi din toată ţara! Protestează sindicatele SEDLEX din Hunedoara, Vâlcea, Dolj, Giurgiu şi Gorj”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a sindicatului.
Vasile Marica este unul dintre cei mai vechi lideri de sindicat din România. El a condus mai multe proteste ale angajaților din Finanțe.
Vasile Marica este un personaj controversat, fiind prins in februarie 2011 intr-un scandal de proportii după cum a relatat Hotnews . Marius Ungureanu, fost sef al Vamii Giurgiu, a facut un autodenunt in direct, povestind cum ii dadea mita lui Vasile Marica. Tot atunci a adus mai multe acuzatii grave la adresa sindicalistului.
El a spus ca Vasile Marica si-a cumparat diploma de licentiat a unei facultati, in conditiile in care nu avea studii superioare. Ulterior, Vasile Marica a respins acuzatiile, iar DNA a anuntat ca nu a primit nicio sesizare din partea lui Marius Ungureanu. Vezi aici mai multe detalii.
Potrivit unui articol din 2011 din ziarul Adevarul, Federatia lui Marica a fost singura din Ministerul Finantelor Publice careia administratia i-a recunoscut toate drepturile. A preluat conducerea Sindicatului National Vamal Unirea in 1995, la numai un an dupa ce a intrat in sistem. Din 1995, Vasile Marica a urcat vertiginos, ajungand sa conduca prima si cea mai mare organizatie a functionarilor publici din Romania, arata Adevarul. In plus, Ministerul Finantelor i-a dat si foarte multa putere. In 2005, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu si Vasile Marica au semnat un protocol prin care Federatia lui Marica avea dreptul sa-si desemneze reprezentanti care sa „participe activ la repartizarea veniturilor suplimentare”, celebrele stimulente din cauza carora s-au revoltat cei din finante in 2010. Prin acest protocol, stimulentele erau acordate preferential, beneficiarii fiind cei din sindicatul lui Marica.
La Ministerul Finanțelor, sindicaliștii au declanșat joi un protest spontan, adunându-se pe holurile instituției. Motivul este legat de ordonanța prin care se dorește reducerea cheltuielilor.
17:05Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a anunţat că 15.000 de persoane protestează joi, la nivel naţional, nemulţumite de măsurile cuprinse în proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind măsuri fiscal-bugetare, care ar afecta 22.000 de angajaţi din acest sistem. Marica apreciază că în sistem nu va lucra nicio instituţie în cursul zilei de vineri.
„Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o. Nu este controlabilă de sindicat. Noi vrem să pornim pe 22 aceeaşi acţiune de protest. Între timp, colegilor noştri s-au supărat şi mai tare, au ieşit în forme spontane pe care să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunţat. Eu nu cred că mâine va lucra cineva”, a explicat preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, citat de News.ro.
UPDATE 1 Blocul Național Sindical informează că protestele spontane se extind și la alte unități fiscale din țară. Trezoreria Ramnicu-Valcea protesteaza in aceste momente.
Zeci de angajaţi din Ministerul Finanţelor au întrerupt lucrul şi au ieşit pe holurile instituţiei, nemulțumiți de unele prevederi ale proiectului de Ordonanţă privind măsuri fiscal-bugetare, dar şi de unele probleme mai vechi privind salarizarea angajaţilor din acest sistem.
Liderul sindicatului Meridian al angajaţilor din Finanţe, Negoiţă Voinea, afirmă că este posibil ca protestul să se extindă şi în teritoriu.
Conform unui anunț publicat de SED Lex, la Ministerul Finanțelor joi a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe.
Ordonanța, conform sindicaliștilor, conține prevederi referitoare la:
- Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei
- Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei
- Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei
- Anularea posturilor vacante
- Desfiintarea biroului si functiei de sef birou
- Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generală.
“Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post”, spun sindicaliștii.
- “Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă.”
Această solicitare, arată Sed Lex, se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:
- Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal
- Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate
Pentru susținerea acestor revendicări s-a hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel national, astfel:
- În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă.
- Concomitent cu protestele din teritoriu, in data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim 10 reprezentanți
- Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre legitime.
"La întâlnirea de azi au participat și colegi din cadrul Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de preconizatele măsuri, care și-au exprimat sprijinul, chiar dacă nu sunt membri de sindicat. Este un moment crucial pentru noi, asemănător celui din 2010, care a fost o reușită datorită solidarizării tuturor angajaților din sistemul fiscal. Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul și locul de muncă al fiecaruia dintre noi precum și de poziția pe care o merităm în viitoarea lege a salarizării", menționează sindicaliștii..