Pesedista Maria Grapini, singurul eurodeputat român care a votat împotriva înființării unui tribunal pentru crimele de război din Ucraina
Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluție prin care se stipulează că liderii care au comis crime de război în Ucraina ar putea fi judecați și pedepsiți de o curte internațională. Singurul eurodeputat român care s-a opus rezoluției este Maria Grapini, potrivit site-ului Parlamentului European.
De altfel, Grapini a cerut recent Comisiei Europene să notifice Ucraina pentru nerespectarea drepturilor minorităților.
Maria Grapini a intrat pe lista PSD la alegerile europarlamentare din 2019 deși nu este membru social-democrat ci face parte din partidul lui Dan Voiculescu PUSL. Aceasta se află la al doilea mandat de eurodeputat.
Cu 472 de voturi pentru, doar 19 împotrivă și 33 de abțineri, europarlamentarii au decis azi într-o rezoluție că liderii militari, politici și cei care au comis efectiv crime de război în Ucraina trebuie judecați și pedepsiți de o curte internațională.
Rezoluția votată la Strasbourg îndeamnă statele membre UE să sprijine înființarea unui astfel de tribunal și subliniază rolul important al acestuia pentru înfăptuirea justiției pentru poporul ucrainean, facilitarea cererii de despăgubiri și a procesului oricărei reconcilieri viitoare, precum și în descurajarea altor actori internaționali de a imita agresiunea ilegală a Rusiei.
Parlamentul declară că atrocitățile comise de forțele ruse în Bucha, Irpin și multe alte orașe ucrainene dezvăluie brutalitatea războiului și subliniază importanța unei acțiuni internaționale coordonate pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției în conformitate cu dreptul internațional.
Eurodeputații cer UE să insiste pentru crearea unui tribunal internațional special, în strânsă cooperare cu Ucraina și cu comunitatea internațională, care să urmărească penal conducerea politică și militară a Rusiei și aliații acesteia.
Înființarea unui tribunal ar acoperi lacunele mari din actuala structură instituțională a justiției penale internaționale și ar completa eforturile de investigare ale Curții Penale Internaționale, care în prezent nu poate investiga crima de agresiune din Ucraina.
Rezoluția PE - Conducerea politică și militară din Rusia și Belarus trebuie trasă la răspundere
Menționând că modalitățile exacte și componența tribunalului special rămân de stabilit, eurodeputații subliniază că acesta trebuie să aibă competența de a-l investiga nu numai pe Vladimir Putin și conducerea politică și militară a Federației Ruse, ci și pe Aliaksandr Lukașenka și pe apropiații acestuia din Belarus.
Aceștia subliniază, de asemenea, că lucrările pregătitoare ale UE privind tribunalul special ar trebui să înceapă fără întârziere și să se concentreze pe stabilirea modalităților pentru tribunalul special în cooperare cu Ucraina. Autoritățile ucrainene și internaționale trebuie sprijinite în vederea obținerii dovezilor care urmează să fie utilizate în viitor.
„Parlamentul crede cu tărie că înființarea unui tribunal special ar trimite un semnal foarte clar atât societății ruse, cât și comunității internaționale că președintele Putin și conducerea Rusiei în general pot fi condamnați pentru crima de agresiune din Ucraina. Eurodeputații subliniază că nu mai este posibil ca Federația Rusă sub conducerea lui Putin să revină la relațiile anterioare cu Occidentul”, se arată în comunicatul de presă transmis de PE.