Pesamosca, medicul genial care a vindecat mii de copii, dar care nu a putut să-și salveze propriii fii de la moarte
Alexandru Pesamosca, medicul genial care a fost considerat „îngerul copiilor“, a salvat de la moarte peste 50.000 de copii cu diferite malformații. Din păcate, nu a putut să-și vindece și cei doi băieți.
Chirurgul genial care a salvat viața a peste 50.000 de copii Arhivă Adevărul
Alexandru Pesamosca, cel mai cunoscut chirurg pediatru român, a avut patru copii: doi băieţi şi două fete. Din păcate, cei doi băieți i-au murit. Alexandru - Ştefan, singurul care a făcut Medicina, a murit în jurul vârstei de 40 de ani, fiind diagnosticat cu o tumoră cerebrală. Celălalt băiat, Gino, a murit şi el, tot de cancer.
Chirurgul a avut şi două fete, pe Anamaria şi pe Alexandra, cu care nu avea o relaţie prea strânsă, după cum povesteau apropiaţii.
Pentru că viaţa i-a fost foarte dedicată spitalului, doctorul s-a mutat, în timp, cu totul la Spitalul „Marie Curie“. „Nu poţi să operezi un pacient care atârnă între viaţă şi moarte şi tu, gata, ieşi din tură şi pleci acasă! Eu nu am putut!“, mărturisea titanul Medicinei românești într-un interviu.
Cel mai cunoscut chirurg pediatru român s-a născut la Constanţa, la 14 martie 1930, într-o familie cu origini italiene. A urmat studiile primare la Școala Italiană din Constanța, apoi a continuat la Liceul „Mircea cel Bătrân” din oraşul natal, unde a absolvit ca şef de promoţie.
În anul 1954 a absolvit Facultatea de Medicină Generală la Bucureşti. După terminarea facultății, a fost repartizat la Niculeşti-Jianu, un sat de lângă Feteşti, unde a profesat timp de trei ani medicină pentru adulţi, iar din anul 1957 a profesat ca medic chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“, devenind ulterior şef de clinică, până în anul 1984.
În perioada 1972-1975, Alexandru Pesamosca a realizat primele intervenţii de chirurgie toracică la nou-născut. A lucrat apoi la Spitalul „Marie Curie” (fostul Budimex) din București, unde a şi locuit o bună bucată de vreme, fiind șeful clinicii de chirurgie și ortopedie pediatrică din 1984 până în anul 2000.
Profesorul Alexandru Pesamosca a murit la 1 septembrie 2011, într-o cameră a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie“, după ce a suferit o insuficienţă cardiacă.
Ultima dorinţă a lui Alexandru Pesamosca a fost să fie înmormântat în curtea Spitalului „Marie Curie" pe care l-a înfiinţat şi unde a locuit aproape trei decenii.
Sursa: adevarul.ro