Personalul clerical, sprijin la salarizare de 80% din salariul de bază al cadrelor didactice din învățământul preuniversitar de stat (proiect)
Personalul clerical care își desfășoară activitatea în unitățile de cult ar putea beneficia de sprijin lunar la salarizare în cuantum de 80% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de nivelul de studii, de gradul profesional obținut și de vechimea în activitatea clericală deținută în cadrul cultelor din România, reiese din proiectul Legii salarizării unitare publicată, luni, pe site-ul Partidului Social Democrat (PSD).
Potrivit documentului, cuantumul sprijinului lunar de salarizare crește, astfel de la 65%, cât este în prezent.
'Personalul clerical care își desfășoară activitatea în unitățile de cult beneficiază de sprijin lunar la salarizare în cuantum de 65% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obținut și vechimii în activitatea clericală deținută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor (...) Prin excepție de la prevederile alin. (1) lit. c), personalul clerical care își desfășoară activitatea în unitățile de cult cu venituri reduse poate beneficia de un sprijin lunar la salarizare în cuantum de 80% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obținut și vechimii în activitatea clericală deținută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor', se arată în proiectul Legii salarizării.
În ceea ce privește gradele profesionale pentru personalul clerical, condițiile de ocupare a acestora se aprobă de Secretariatul de Stat pentru Culte, la propunerea cultelor recunoscute.
'De la bugetul de stat se asigură, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, numai drepturile stabilite în condițiile prevăzute la articolul 2', respectiv procentul de 80% ca sprijin lunar la salarizare.
Totodată, pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor, care desfășoară activități deosebite în vederea menținerii identității lingvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor, se alocă de la bugetul de stat, prin unitatea centrală de cult din România, o sumă reprezentând echivalentul în lei a 200.000 de euro pe lună. Conform legii, suma se alocă unităților centrale ale cultelor recunoscute de către Secretariatul de Stat pentru Culte, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, iar destinațiile sumei se stabilesc de unitățile centrale ale cultelor recunoscute, împreună cu conducerile unităților de cult din afara granițelor, suma urmând a fi utilizată pentru completarea salariilor personalului clerical al respectivelor unități, inclusiv pentru plata tuturor contribuțiilor prevăzute de lege.
În același context, unitatea centrală de cult din România are obligația de a justifica modul de utilizare a sumei alocate, prin prezentarea la Secretariatul de Stat pentru Culte a documentelor justificative. Pe de altă parte, suma de 200.000 de euro/lună poate fi modificată anual prin legea bugetului de stat.
'Unitățile aparținând cultelor religioase recunoscute din România, precum și unitățile și instituțiile de învățământ teologic autorizate și acreditate potrivit legii, aflate în subordinea acestora și neintegrate în învățământul de stat, primesc de la bugetul de stat și de la bugetele locale un sprijin sub formă de contribuții, care va asigura completarea drepturilor salariale neacoperite din fondurile proprii ale unităților de cult centrale și locale respective (...) Unitățile și contribuțiile prevăzute la alin. (1) vor fi nominalizate de conducerea centrelor de cult, potrivit criteriilor stabilite de acestea', se menționează în proiectul de lege.
În cazul personalului neclerical angajat în unitățile ce aparțin cultelor religioase din România sprijinul financiar se asigură, la cerere, în limita prevederilor bugetare anuale, astfel: de la bugetele locale, un număr de 18.951 de contribuții în valoare de 1.050 de lei/lună pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult din țară, 300 de contribuții de câte 1.050 de lei/lună pentru personalul neclerical angajat în unitățile și instituțiile de învățământ teologic, respectiv 42 de contribuții pentru personalul neclerical trimis să deservească așezămintele din străinătate ale Bisericii Ortodoxe Române, echivalentul în lei a 50% din drepturile în valută stabilite în cuantum net.
Numărul contribuțiilor prevăzute prin actul normativ poate fi modificat prin legile bugetare anuale sau prin legile de rectificare a bugetului de stat, se arată în proiectul Legii salarizării unitare, în anexa dedicată personalului clerical.
Prevederile legii se aplică etapizat, începând cu 1 iulie 2017, prin acordarea de majorări salariale în anii 2017 — 2021, prin acordarea în anul 2022 a salariilor de bază nominale prevăzute în anexele la lege, iar începând cu anul 2023 salariile de bază se vor stabili prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în anexele la lege cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la acea dată.
AGERPRES